Citat:
În prealabil postat de Monachos
Am asistat la o panIhida greco-catolica chiar la Bucuresti acum cativa ani.
|
Din punct de vedere științific, corect este panihidă. Practic, circulă mai mult sub forma panahidă sau chiar panacidă (în Moldova). Citiți chiar pe situl căruia acest forum îi este anexat, aici:
http://www.crestinortodox.ro/diction...ida-85971.html
Fie-mi îngăduită o paralelă: dacă e corect etimologic să spunem "epitrahil", oare trebuie să fim corectați când spunem "patrafir" ?
Citat:
Nu seamana cu nimic din ce stiu.
|
Curios ce spuneți, având în vedere că sunt aceleași cărți liturgice din care se citește. În afară de faptul că nu ați văzut colivă grecească făcută din grâu fiert, așa cum se face în Muntenia, ci ați văzut un fel de colac, așa cum fac ortodocșii din Moldova, chiar nimic-nimic nu semăna cu ce știți ?
Citat:
In rest, raman la opinia mea, avand in vedere ca ritul ortodox nu poate fi practicat decat de ortodoci, in rest, copii de proasta calitate.
|
Domnule dragă, evident că "ritul ortodox" nu poate fi practicat decât de ortodocși. Dacă ne referim, însă, la "ritul bizantin" sau "răsăritean", el poate fi practicat atât de ortodocși, cât și de catolici, că doar nu or fi pus ortodocșii monopol pe rânduielile pe care de la marii sfinți ierarhi catolici, precum Vasile cel Mare sau Ioan Gură de Aur le avem.
Citat:
Nu implic aici si vocabularul folosit de greco-catolicii romani, ultra-latinizat si de neinteles pentru oamenii de azi.
|
Mie vocabularul ultra-slavizat la ortodocșilor mi se parte greu de priceput de oamenii de azi. Faceți un test și întrebați ortodocșii de pe stradă ce înseamnă următoarele cuvinte (iau la întâmplare): "odovanie", "dveră", "potcap". S-ar putea să aveți surprize. Întrebați pe cineva care hulește fără să știe, folosind, în anumit context, termenul slav de "grijanie", dacă a înțeles ce este.
Citat:
Un preot greco-catolic nu e un preot ortodox ca sa stie ritul ortodox.
|
Exagerați. Un fost vânător care acum e pescar știe în ce constă vânătoarea. De altfel, numeroșii preoți greco-catolici lapși, care au intrat în schismă după interzicerea Bisericii Greco-Catolice, pesemne că știau ce e "ritul ortodox", dacă BOR nu a considerat necesar să-i catehizeze.