Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Disocierea noastră de ortodocși este numai în ceea ce privește schisma, în nici un caz ritul ori tradiția. E adevărat, mai sunt câteva aspecte care nu prea ne plac, de exemplu: slavismele, care ne supără la fel de mult cât vă supără latinismele noastre, superstițiile, simonia și nepotismul, colaboraționismul. Le-am accepta, totuși, pe toate și am lucra spre îndreptarea lor, dar schisma nu o putem accepta: ne-am scuturat de ea odată, cu trei secole în urmă, și nu vrem să reintrăm în ea nici pentru tot aurul din lumea aceasta, urmând exemplul episcopilor noștri.
|
Ah, deci ortodocsii sunt slavii, simoniacii si colaborationistii? Penibila scuza.
Dar despre simoniacii si colaboratorii catolici nu cred ca ati vorbi. Daca da, inseamna ca nu stiti nimic din istoria de dupa 1948 a Bisericii Catolice din Romania. Mai ales cea romano-catolica. Stiti cum a supravietuit ea? Tocmai ca urmare a colaborationismelor. Cine putea sa plece din tara si sa aiba si pasaport dintre romani? 99.9% dintre securisti. Asa ca, va rog frumos, asta nu merge.
Cat despre hirotoniile catolice de copii din evul mediu sau despre lipsa acuta de chemari la preotie in Europa occidentala nu ziceti nimic. Sigur, poate e mai bine un preot din Asia sau Africa care nu stie nici limba poporului in care slujeste decat s-o inchida si s-o faca muzeu, asa cum am vazut cu ochii mei o biserica din Olanda.
Sigur, ramaneti in gusturile dvs.
Din fericire, mantuirea nu este o chestiune politica si nici de gust liturgic sau spiritual.
Insa nu puteti sa ma faceti sa credeti ca Uniatia respecta randuiala bizantina, fie din punct de vedere al disciplinei duhovnicesti sau a celei de slujba. Cu urechile mele am auzit intr-o biserica greco-catolica (eram la vremea vecerniei) raspunsul la intrebarea mea privitoare la vecernie si utrenie si mi s-a raspuns ca nu exista si ca se face doar liturghie. Asa ca, personal, nici nu stiu sa existe carti de slujba greco-catolice in afara de liturghier. Probabil mineele sunt bune de pus pe rugul inchizitiei fiind prea slave si prea ortodoxe - implicit, colaborationiste si simoniace.
Doamne ajuta!
Un An Nou bun si Domnul sa va lumineze cu Harul Sau!