View Single Post
Vechi 31.12.2010, 14:36:43
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de George.m Vezi mesajul
Un teolog grec sublinia rolul pozitiv al Filosofiei zicand ca acesta incearca, sprijinindu-se pe datele fragmentare ale stiintelor, sa ne prezite o viziune macroscopica asupra lumii si a vietii.
Insa ea poate deveni demonica, arma a diavolului, daca se vrea a fi un substitut al Teologiei.
Din nefericire, filosofia, sprijinindu-se pe datele fragmentare ale stiintelor, prezintă o sumedenie de viziuni macroscopice asupra lumii si a vietii. Și în momentul în care filosofia (și mă refer la filosofia ca sistem totalizator și integrator) se va erija într-un demers explicativ, unic și autarhic, va deveni ori teologie, ori filosofie fără fundament. Altfel spus, filosofia prin ea însăși nu poate explica nimic până la capăt fără ajutorul teologiei. Filosofia este doar o etapă "necesară" în formarea spirituală a unui anumit tip de oameni (în nici un caz, a tuturor) în parcursul lor creștin. Este necesară acelui tip de oameni, mai degrabă, nefericiți, aș spune eu (mă includ și pe mine), a celor care "vreau să pipăi și să urlu este". Dar sper să fiți de acord cu mine: "Fericit cel ce n-a văzut și a crezut".
Am pus în ghilimele acel necesar, fiindcă nu toți (poate că majoritatea) nu au nevoie de filosofie pentru a cunoaște Adevărul, Calea și Viața. Asta despre filosofia ca demers explicativ.

Dar, din punctul meu de vedere, filosofia are o altă finalitate: acea de a "șubrezi" convingeri și prejudecăți acceptate unanim prin întrebări "la mintea cocoșului", adică dezvoltarea unui spirit critic vis-a-vis de orice ce devine o obișnuință și rutină, dezbrăcate de conținuturi spirituale autentice și fundamente teoretice și / sau duhovnicești reale. (Aici s-ar putea specula la nesfârșit...)

Un an nou binecuvântat!
Doamne ajută!
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.
Reply With Quote