View Single Post
Vechi 16.06.2007, 17:50:16
Laurentiu Laurentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2005
Implicit

Boala necrutătoare

În anul 1948, am fost arestat si eu, condamnat si trimis la penitenciarul Pitesti, unde fusese adus si Valeriu Gafencu. Acolo am făcut cunostintă cu el si am schimbat câteva cuvinte, în cursul unei plimbări comune în curte. Prima impresie a fost deosebit de puternică. Mi se părea că din el emană fără încetare un fluviu de iubire si o energie luminoasă, ce mă făceau să mă gândesc la aura din jurul Sfântului Serafim de Sarov. Era, fără îndoială pentru mine, o personalitate charismatică. (...)

Am aflat că era într-o celulă, la acelasi etaj cu mine si că se îmbolnăvise de plămâni din cauza frigului, foametei si celorlalte conditii inumane, specifice regimului „dur”, de exterminare, ce avea să preceadă si să pregătească „reeducarea” de la Pitesti. Detinutii trebuiau să fie doborâti la pământ, să nu poată opune nici un fel de rezistentă fizică, iar sufleteste să fie cât mai slabi. Considerându-se însă că bolnavii de plămâni nu erau apti să reziste „probelor de reeducare”, s-a hotărât evacuarea lor din închisoarea Pitesti si trimiterea la penitenciarul-sanatoriu Târgu Ocna. Medicul oficial al închisorii a întocmit o listă după care, la sfârsitul lui decembrie 1949, s-a format un lot din care făceam parte si Valeriu Gafencu si eu. Valeriu era într-o stare gravă. De abia putea să se tină pe picioare. (...)

Alimentatia de la Târgu Ocna, mai bună, si repaosul prelungit la pat, împreună cu putinele medicamente ce i s-au administrat, i-au îngăduit să dobândească, temporar, o ameliorare. Desi nu se putea încă ridica din pat, energia lui în propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu a crescut. Deoarece în penitenciarul-sanatoriu, la început, regimul era destul de liber, la patul lui puteau veni si bolnavi din alte camere. Îl ascultau si se pătrundeau de adevărurile rostite de el. Multi au primit atunci acea lumină crestină care i-a însotit apoi întreaga viată. S-au scurs câteva luni si de la Pitesti au sosit noi loturi de bolnavi, unii dintre ei victime ale reeducării. Terorizati de cele întâmplate acolo si înspăimântati până la groază de perspectiva de a fi retrimisi, cum erau amenintati, s-au constituit într-un grup pe care ofiterul politic l-a însărcinat să declanseze si la Târgu Ocna procesul de „demascare si reeducare”.

Reply With Quote