View Single Post
Vechi 06.01.2011, 23:39:40
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit Sfintii cazuti in uitare

Am observat un lucru curios, pentru care nu am, deocamdată, o explicație: drepții Vechiului Testament sunt, practic fără excepție, căzuți în uitare. Asta, deși Sfinții Prooroci sunt la mare cinste în Biserică. Chipul lor este înfățișat în orice biserică de rit răsăritean. Ei formează un rând al iconostasului. Numai ei, alături de Sf Fecioară, sunt amintiți în Simbolul Credinței. Ei au făcut, desigur cu ajutor de la Spiritul Sfânt, mari minuni. Câți oameni au fost atât de iubiți de Dumnezeu ca Ilie ? Câți oameni au avut înălțimea teologică și zelul lui Isaia ? Cine a mai fost călăuzit de Dumnezeu în felul în care a fost călăuzit Moise ? Care dintre regii pământului vorbea cu Dumnezeu așa cum vorbea David ? Cine a mai dovedit credința pe care a dovedit-o Abraham ? Dar cei dinainte de potop ? Cine se mai ridică la înălțimea unui Abel, a unui Lameh, a unui Enoh, a unui Noe ?

Și totuși, cu excepția notabilă a lui Daniel, oamenii ezită dă dea copiilor nume din Vechiul Testament. Când aud despre un copil din zilele noastre că îl cheamă "Benjamin", mă gândesc că probabil că părinții sunt protestanți sau adventiști. Mai curând mă aștept să îl cheme "Zorro" decât să aibă numele unui patriarh sau sfânt din Vechiul Testament. Nici calendarele bisericești nu menționează ca sărbători de poruncă sfinții Lumii Vechi, în afară de cel pe care îl sărbătorim chiar mâine: Sf Ioan. Dar Ioan, deja e "sfânt de tranziție" ca să zic așa, este socotit mai mult ca sfânt al erei noastre.

Vreo explicație, vreo părere ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 07.01.2011 at 00:33:26.
Reply With Quote