Despre lucrurile trecatoare-Sf.DIMITRIE al ROSTOVULUI
1. Omule! Fii slobod de împătimirea pămîntească, ca, robindu-te desfătărilor celor fără rost, să nu fii legat cu legăturile lacrimilor veșnice. Nu-ți alipi inima de lucrurile de acum ca să nu te amăgești de ele ca într-o visare. Nu căuta odihnă în desfătările pămîntești și mîngîiere în poftele trupești, ci caută-le pe acestea în Domnul Cel ce a zidit toate. Avînd ceva pe pămînd, fii ca și cum nu ai avea, primind ca și cum nu ai primi, mîncînd ca și nemîncînd, bînd ca și nebînd: fii slobod de toate cele pămîntești, ca să te alipești cu toată inima ta de Unul Domnul. Toate cele pămîntești durează puțină vreme, iar harul lui Dumnezeu este veșnic. Desfătarea pămîntească nu dă pace și pofta trupească nu aduce sufletului mîngîiere trainică, ci face tulburare nesfîrșită și necontenită nemulțumire. Chiar dacă ar fi să trăiești mii de mii de ani în desfătări trupești, niciodată nu vei afla în ele pace și odihnă.
2. Cum va putea făptura și pofta trupului să dea odihnă desăvîrșită și mîngîiere trainică sufletului, dacă Însuși Făcătorul făpturii nu va împăca sufletul – dacă nu-l va mîngîia cu mîngîierea Sa, dacă nu-i va dărui veșnica și pururea fiitoare desfătare?! Precum mlădița nu crește și nu înflorește fără rădăcină, așa și sufletul poate avea desăvîrșită mîngîiere doar în harul Domnului și în Preasfîntul și mîngîietorul Său Duh – acolo unde este rădăcina ființării sale [a sufletului].
3. Adesea sufletul la vreme de necaz și întristare, dorind să se mîngîie, se întoarce și se alipește de desfătarea pămîntească, căutînd în ele odihnă și mîngîiere. Dar îndulcindu-se dobitocește puțin de ea, dobîndește după aceea îndoită apăsare și necaz. Căci făptura nu poate să dea sufletului mîngîiere adevărată, fără numai o mîngîiere mincinoasă și amăgitoare, degrab trecătoare și amestecată cu necaz și întristare. Omul chiar de va petrece mulți ani în desfătările trupești, cînd se apropie de sfîrșit, gîndește că acelea nici nu au fost niciodată, i se pare că totul a fost un vis.
4. Veacul acesta nu are în sine nici un fel de odihnă și liniște. Răutatea și patimile omenești niciodată nu pot da pace și odihnă sufletului, ci aduc necontenită tulburare și nemulțumire. Un rău trece, altul vine; una dispare, alta apare ca în învolburările mării și în schimbările cele din văzduhuri. Totdeauna și necontenit sufletul se luptă și se chinuiește nu doar cu apăsările cele dinafară, ci și mai mult de către patimile cele dinăuntru: rabdă necazuri de totdeauna, luptă necontenită, precum dinafară, așa și dinăuntru. Desfătarea trupească și frumusețea vremelnică și toată îndulcirea trecătoare li se arată celor cu neluare aminte ca fiind ceva mare, dar de îndată ce se va uita cineva mai bine, le va găsi foarte amare și sfîșietoare pentru suflet. De aceea Domnul, văzînd cele ce sînt mai bune pentru noi, nu în zadar ne poruncește să urîm aceste părelnice desfătări, ca fără de poticnire să ne îndreptăm către desfătările cele veșnice, către pașnica și pururea fiitoarea desfătare și odihnă.
5. Dragostea și pofta trupească niciodată nu se satură și nu se liniștește. Adună frumusețile din toate țările și poftele din întreaga lume – oare ți se va liniști sufletul? Niciodată, pentru că una are un fel de frumusețe, iar cealaltă altfel; una are un fel de farmec, iar cealaltă altfel. Dacă vei dori să desfrînezi cu toate acestea în inima ta, cum vei avea în inimă pace și liniște? Nicicum. Căci acum vei pofti una, iar după aceea altceva; acum vei iubi ceva, iar mîine te vei îngrețoșa; acum vei fi luptat de ceva, iar mîine de altceva. În acest fel sufletul necontenit lucrează și niciodată nu se liniștește. Dar cel ce iubește cu adevărat pe Dumnezeu și se alipește de Domnul cu toată inima totdeauna petrece în pace și liniște.
6. Cine a aflat vreodată odihnă și pace în desfătările trupești? Cine a dobîndit vreodată desăvîrșită mîngîiere de la lume? Nimeni. Oare nu toți și-au cheltuit viața în necaz și întristare? Oare nu toți și-au sfîrșit viața în nedumerire și tulburare? Și, în cele din urmă, toți pe neprins de veste sînt secerați de secera morții! Nu este în desfătările trupești odihnă și adevărată mîngîiere, ci război și luptă de totdeauna pentru suflet. Și iarăși, cu cît vei iubi mai mult ceva, cu atît mai mult te vei întrista după aceea; cu cît îți vei alipi inima mai mult de desfătarea trupească, cu atît mai mare îți va fi necazul și greutatea după aceea.
7. Dumnezeu, dorind să ne ridice ca pe niște copii mici de la cele de jos la cele mai înalte, pînă la o vreme, a pus înaintea ochilor noștri această rînduială trupească ca pe un lapte oarecare, ca de la acesta noi să ne ridicăm spre o înțelegere și cunoaștere mai înaltă. Dar cel nepăsător și leneș, care nu se îngrijește să se înalțe spre mai buna și mai desfătata dorire și înțelegere Dumnezeiască, se oprește, ca un copil lipsit de minte la laptele dulceții trupești.
8. Orice desfătare trupească este apăsare pentru suflet, iar desfătarea duhovnicească și Dumnezeiască în Domnul este pace sufletului, împăcare conștiinței, libertate duhului, bucurie, lipsă de întristare și dragoste nefățarnică față de toți. Pe cînd desfătarea vremelnică și pofta trupească nu sînt altceva decît povară și tulburare. Ce fel de odihnă este în ghiftuire și beție? Ce fel de odihnă e în pofta trupească și în zburdarea desfrînării? Adîncește-ți mintea în acestea și leagă-te cu pofta trupului și vezi ce vei căpăta? Oare dobînde-vei ceva mîntuitor? Nimic, în afară de întuneric, beznă, legare fără rost, nedumerire, necaz și întristare și necunoștința [nesiguranța] mîntuirii.
9. O, cît de învolburată și plină de griji este viața acestei lumi deșarte! Nu este în ea nici o mîngîiere și odihnă: doar povară și o mare apăsare a sufletului, căci fiecare zi aduce cu sine vorba lumii și tulburare și necazuri neașteptate. De la naștere și pînă la moarte omul nu mai are pace, ci [numai] tulburare și nemulțumire de totdeauna. Căci omul se naște în lume cu durere și strigăt, crește și trăiește în necazuri și întristări, iar sfîrșitul său este de mult plîns și tînguire. După moarte trupul lui merge spre hrană viermilor, iar sufletul la judecată și urmarea necunoscută a judecății. De aceea, să nu-ți lipești inima de veacul acesta, nu te desfrîna în desfătările trupești, ca să nu te trezești gol și deșert de orice bine. Caută totdeauna pe Domnul ca să te învrednicești de bunătățile cele veșnice: bogații în desfătări trupești au sărăcit și au flămînzit, iar cei ce-L caută pe Domnul nu se vor lipsi de tot binele (Ps. 33).
10. Așadar, ziua și noaptea caută pe Domnul, ziua și noaptea caută pe Făcătorul de bine, pînă cînd Îl vei găsi pe El și Îl vei dobîndi. Caută-L în toate colțurile pămîntului; caută-L în toată lumea; caută-L în slavă și în bogăție, în fumusețea trupească, în desfătările pămîntești; caută-L în orice făptură – dar nicăieri nu-L vei găsi. Căci El te [sus]ține pe tine întreg, însă tu nu-L cunoști; El este în tine întreg, însă tu nu-L știi; împărăția cerurilor este înăuntrul tău, însă tu o cauți în altă parte; desfătarea cea pururea fiitoare e înăuntrul tău, însă tu nu o pricepi. Ci caută-L pe Domnul în tine zi și noapte ca să-L găsești și găsindu-L vei dobîndi odihna veșnică și vei striga cu bucurie: “Veniți și vedeți, că am aflat pe Cel dorit și m-am împreunat cu Cel pururea fiitor, Căruia I se cuvine toată slava, cinstea și stăpînirea, împreună cu Cel fără de început al Său Părinte și cu Preasfîntul și Bunul și de viață făcătorul Său Duh, acum și pururea și în vecii vecilor, amin”.
|