ce vremuri traim azi
preluat de pe blogul lui saurian
Zilele trecute m-am uitat la niște episoade din serialul “Joan of Arcadia”. Povestea e destul de simplă: o adolescentă are întâlniri cu Dumnezeu care îi dă tot felul de misiuni. În deschiderea episodului ( chestia aia unde scrie actorii și toate cele ) e pusă muzica lui Joan Osbourne: “What if God was one of us?” care s-ar traduce “Cum ar fi dacă Dumnezeu ar fi printre noi?” și la astfel de lucruri aș vrea să mă refer.
Noi trăim niște vremuri foarte grele în care este o foame foarte mare de Hristos. Spunea proorocul Amos ( dacă nu mă înșel ) că vor veni zile când va fi o foame puternică după cuvântul lui Dumnezeu. Cred că acele cuvinte spuse de Dumnezeu prin proorocul Amos se potrivesc zilelor de azi că nu pot să-mi explic altfel toate întoarcerile la tot felul de credințe precum și subiectele destul de interesante abordate în filmele de azi. Spunea păr. Rafail Noica că în ziua de azi filmele tratează niște subiecte foarte adânci ce trădează căutarea puternică de Dumnezeu ce o are omenirea azi.
Îndrăznesc să pun și eu întrebarea: “Cum ar fi dacă Dumnezeu ar fi printre noi?”. Cum ar fi dacă sfinții lui Dumnezeu nu ar fi călugării bătrâni cu barbă mare ci printre oamenii din jur pe care îi vedem tot timpul și niciodată nu-i băgăm în seamă.
Spunea o persoană sporită în rugăciunea inimii că în zilele acestea există foarte, foarte mult har. Dumnezeu dă mult mai ușor harul Său celor ce Îl caută decât în zilele de dinainte. Tocmai din cauza vremurilor cumplite ce le trăim Dumnezeu dă așa mult har cerând mai puține eforturi de la noi ca oricând. Chiar și Sfinții Părinți vorbesc că în zilele din urmă va fi un har atât de mare cum n-a mai fost de la începutul lumii și asta din cauză greutăților din acele zile.
Dacă ne uităm la seriale, desene și filme vedem că oamenii caută un alt fel de sfinți față de cei tiparul arhicunoscut. Ei nu mai vor un cuvios ce face mii de acatiste, ține mii de posturi, stă sute de ore la rugăciune. Ei vor ceva mai natural, vor un sfânt ca ei, vor un Klaus Keneth, o Vasula Ryden etc. ( Am mai corespondat cu Klaus Kenneth prin mail și sunt de părere că ce trăiește el e autentic în schimb am mari îndoieli în ce o privește pe Vasula Ryden ) Și Dumnezeu poate să vorbească prin astfel de oameni indiferent de cultul de care aparțin. Singura problemă este că și vrăjmașul poate să își ea un chip de lumină și să înșele pe oameni. Ortodoxia având o vechime de 2000 de ani are și experiență în înșelările demonice de aceea se descurcă mai bine în a vedea înșelările unde sunt. Totuși, doar Dumnezeu Își știe aleșii.
Dumnezeu vrea mântuirea tuturor așa că încearcă să intre în relații cu orice fel de oameni. Cei mai mulți sfinți ai lui Dumnezeu sunt cei din mijlocul nostru pe care noi nu îi cunoaștem. Aceștia sunt cei care duc lumea în spate. Marii Părinți pe care îi știm sunt lăsați de Dumnezeu ca niște făclii ce ne arată calea spre Hristos, nouă celor orbi.
|