Subiect: Noaptea nuntii
View Single Post
Vechi 08.01.2011, 16:19:46
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

1. Ziua de luni este o zi de post sa-i spunem speciala in sensul ca ea se recomanda celor mai zelosi sau celor care intimpina anumite probleme . In sfirsit, fara sa lungim discutia , este recomandarea duhovnicului . Temeiul ei consta in spusele Mintuitorului care invata pe apostoli cum ca : ,, ...daca rivna voastra nu va fi diferita de aluatul fariseilor atunci zadarnica este " Si cum fariseii posteau si ei 2 zile/saptamina s-a luat masura ca in anumite situatii bine identificate sa fie introdusa in rinduiala vietuirii si a 3 zi de post, cea de luni. Oricum ea este generalizata in viata monahala .
2. faptul ca astazi nu mai traiesc in casatorie mi se datoreaza exclusiv : pt. pacatele mele multe si grele D.zeu a hotarit sa-mi ia o bucurie . Necinstind casatoria cum se cuvine (numai dupa poruncile lui Hristos) mi-a fost luata . Cu siguranta ca multi pacatuiesc in casatorie dar a aplica aceasta pedeapsa este numai la judecata si la timpul lui Hristos. Fiind avid dupa bucuriile dumnezeiesti (casatoria este una din ele) si pierzind una probabil ca voi reusi sa o iubesc si sa o apreciez dupa valoarea ei pe cea de a doua, adica vietuirea in chipul ingeresc. Nu stiu ce se va intimpla , rostul meu este sa ma zelesc dupa porunci si nu sa caut sa ghicesc voia lui D.zeu, altminteri orice efort este zadarnic.
3. Pt. crestinii ortodocsi zilele de impreunare trupeasca sunt : luni, marti, simbata (pina la ora 24.00 cel mult, a fiecarei zi).
Atunci cind se pune problema de imparatasanie este obligatoriu ca 3 zile inainte si alte 3 dupa sa nu se faca sex . 3 zile cel putin, cine vrea sa tina mai mult, cu atit mai bine . Adica , socotind ca impartasirea se intimpla numai duminica , atunci inainte se va face sex joia (duminica fiind deci a 3 zi) iar dupa impartasanie martea seara , dupa asfintit (socotita ca a 3 zi).
Pt situatia deosebita in care un crestin casatorit fiind doreste sa se impartaseasca saptaminal (lucru exceptional de rar intilnit in biserica ortodoxa, doar la sfinti), duminica de duminica, si are si binecuvintare atunci ar trebui sa se gindeasca serios si sa incerce sa renunte la viata trupesca . De ce ?
Noi ne impartasim cu trupul si singele Domnului ca forma vazuta de comuniune cu Acesta dar stim ca D.zeu duh este si lui trebuie sa ne rugam, sa ne inchinam si sa traim in duh si adevar . Ori atunci este mai dificil cu viata sexuala chiar si in cadrul casatoriei , deoarece viata in duh si adevar se aseamana f. mult cu a ingerilor care stim ca cu sexul ... nu prea . Dar viata unui asemenea crestin nu trebuie sa se schimbe doar la nivelul de sex ci la toate nivelurile : mincare , dormit, rugaciune, milostenie, pace si liniste interioara, daruire totala fata de biserica si fata de aproapele , si toaste acestea pe linga viata in cadrul familiei (dar nu o reluam de la cap : adica fara sex).
Nu putem sa ne unim cu dumnezeirea atit de des si defapt noi sa traim ca si cind nu s-ar fi intimplat ceva absolut exceptional cu noi . Mare atentie , nu este de gluma cu trupul si singele Mintuitorului, cine are curajul sa faca asa ceva , adica sa se impartaseasca saptaminal traind aceiasi viata de odinioara atunci trebuie sa stie ca se afla in pericol de moarte in orice clipa , poate trai inca 50 de ani bine mersi sau poate muri la iesirea din biserica , nu stim noi voia lui D.zeu .

Deci asta este ceea ce eu am invatat de la parintii contemporani si clasici studiati precum si de la duhovnicul meu .
Dar de facut , fiecare face ce voieste ca doar pe pielea lui si a duhovnicului face !

Last edited by zaharia_2009; 08.01.2011 at 16:49:04.
Reply With Quote