Citat:
În prealabil postat de delia31
2. De vreme ce Dumnezeu a hotarat sa o invieze pe Tabita, se poate presupune ca mai avea cate ceva de facut pe aici (chiar daca se precizeaza ca avea multe fapte bune).
Aici, nu avem de unde sa stim cu siguranta daca era in iad sau rai... Numai Dumnezeu stie asta. Dar se poate intelege ca invierea ei s-a facut si spre slava lui Dumnezeu si spre mangaierea rudelor indurerate si evident si spre folosul „postmortem” al Tabitei. Altfel, Dumnezeu cred ca nu face minuni doar de dragul demonstratiei, ci neaparat spre folos.
|
Mulțumesc, asta era ideea. Dumnezeu e suveran și știe ce face. Dacă a hotărât soarta decedatului spre Iad, ce rost mai au rugăciunile pentru persoana respectivă? Domnul poate fi "mituit", ori știm noi să facem mai multă dreptate decât El? În ce o privește pe Tabita, eu am convingerea fermă că
ea nu era în Iad (din 2 motive, unul mai puternic decât celălalt). Ați evitat să răspundeți direct ce crede BO referitor la această chestiune. Aveți cumva dubii că s-ar fi putut afla în Iad și apostolul Petru a scos-o de acolo (ori chiar mai rău: se afla în Rai și Petru a readus-o în "iadul" de pe pământ)?
Citat:
În prealabil postat de delia31
3. In general, toate rugaciunile BO sunt pt. dobandirea mantuirii adica INVIEREA SPRE VIATA VESNICA
|
Foarte evaziv răspunsul. Întrebarea mea era cu adresă precisă. O reformulez: Biserica Ortodoxă se roagă pentru învierea celor decedați către această viață pământească (așa cum a procedat Petru în exemplul dvs.), ori pentru "învierea spre viață veșnică" cum ați început răspunsul? Dacă optați pentru a doua variantă, "argumentul" dvs. din Fapte 9 e superfluu.
Citat:
În prealabil postat de delia31
si lasarea in voia lui Dumnezeu.
|
Ei bravos, se roagă pentru "lăsarea în voia lui Dumnezeu", dar cum vrem noi! Adică de voia lui Dumnezeu era spre Iad să-l scoată de acolo, iar de era spre Rai... rugăciunea e ca agheasma, "
nici n-ajută, nici nu strică".
Citat:
În prealabil postat de delia31
In rugaciunile pt. cei adormiti, BO se roaga pentru ameliorarea, iertarea, usurarea, dezlegarea, schimbarea in bine a starii celor adormiti, despre care nu stim daca au ajuns in iad sau in rai.
|
Nu știm pentru că nu cunoaștem, ori nu vrem să ascultăm de Scriptură. Raiul/Iadul se dă ca plată doar după revenirea lui Hristos și după înviere, nu imediat la moarte.
Citat:
În prealabil postat de delia31
4. Important! Rugaciunile pt. adormiti sunt folositoare pentru aceia care sunt demni de sfintele rugaciuni, adica pentru cei care au fost credinciosi, dar fara pacate de moarte sau impotriva Duhului Sfant.
Repet!! A nu se culca nimeni pe o ureche in ideea ca se roaga Biserica si noi nu trebuia sa ne straduim !!!
Rugaciunea Bisericii e un ajutor - „pe cele neputincioase, le plineste Dumnezeu”.
Daca cineva a ales constient sa traiasca in pacate de moarte si a taiat de bunavoie orice legatura cu Dumnezeu, fara sa aiba pana in ultima clipa a vietii nici o zvacnire de cainta, unuia ca acela, rugaciunea Bisericii nu-i foloseste. Pt. simplul motiv ca Dumnezeu respecta alegerea fiecaruia. (ex. sinucigasii).
Dar cum noi nu stim cine s-a cait sau nu in ceasul al 12-lea, datoria noastra e sa-i pomenim in rugaciune.
|
Adevărata noastră datorie este să ne rugăm pentru noi înșine cât suntem în viață.
Acum este timpul de îndreptare, pocăință și viață de rugăciune, nu mâine când suntem morți! Anyway, asta e mentalitatea ortodoxă (că mântuirea se obține prin procură, începând cu nașul și terminând cu prohodul) și nu mi-am propus s-o schimb eu.