Priveghere cu Parintele Paisie Aghioritul
( fragment din marturia Mitropolitului Atanasie de Limassol, Viata Cuviosului Paisie Aghioritul, paginile 242-243)
,,Dupa masa m-a dus la chilie unde m-am odihnit cam o ora. Dupa aceea am facut Vecernia Mica cu Rugaciunea.
Cand am terminat, Staretul ( Paisie Aghioritul) mi-a spus: <<Asculta, diacone, acum vom face priveghere cu metania, iar dimineata va veni preotul sa ne faca Sfanta Liturghie. Stii sa te rogi cu metania? Iti voi spune ce sa faci.>> Si mi-a facut un program. Era un program bine chibzuit care sa ma ajute sa nu motai noaptea. Mi-a spus sa fac o metanie de trei sute de boabe spunand:<<Doamne, Iisuse Hristoase, miluieste-ma.>> Dupa aceea, sa fac o suta de boabe catre Maica Domnului
O metanie de treisute de boabe pentru cei vii: <<Doamne, Iisuse Hristoase, miluieste-ne pe noi.>> Si o metanie de o suta de boabe la Maica Domnului pentru cei vii: <<Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi.>>
O metanie de trei sute de boabe catre Hristos pentru cei adormiti. Si o metanie de o suta de boabe catre Maica Domnului, pentru cei adormiti.
O metanie de trei sute de boabe catre Cinstita Cruce si dupa aceea una de trei sute de boabe cu <<Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie.>>.
Era prima data cand auzeam despre un astfel de tipic de priveghere. Apoi mi-a explicat: <<Rugaciunea facuta cu metania este doxologie. Cand vei termina, o vei lua de la inceput.>>
Apoi mi-a spus: <<Daca vei auzi vreun zgomot, sa nu te temi. Pe aici trec porci salbatici, sacali etc.>>''
|