Citat:
În prealabil postat de horatiu.miron
Eu m-am lasat dupa zece ani de fumat zilnic, exclusiv tigarete "tari". Tot ce a trebuit sa fac a fost sa stau trei zile fara sa fumez.
Problema la fumator nu e neaparat dependenta, cat frica. Fumatorului ii e frica de cum o sa arate viata fara tigareta, a-i cere sa renunte la fumat e ca si cum i-ai cere sa renunte la un prieten bun. Se simte ca si cum daca n-ar mai fuma i s-ar lua ceva, ar ramane "pe minus". In realitate este dependenta care il face sa gandeasca asa, asta ca sa vedeti cat de perfida este nicotina. Incetarea acestui obicei aduce cu sine doar avantaje.
Din aceeasi cauza fumatorii cauta sa gaseasca scuze pentru a nu se lasa de fumat: "imi place sa fumez", "ma linisteste" etc. Nu exista placere in a fuma, daca era asa orice nefumator inspira cu placere fumul de tutun - in realitate acesta are un miros respingator iar hainele si respiratia fumatorilor miros tot timpul ca niste scrumiere.
Argumentul "ma linisteste" e la fel de invalid. Te "linisteste" pentru cat timp? Pana peste 45 de minute cand vrei s-o aprinzi pe urmatoarea? Oare uitam ca fumatorul fara tigarete este orice, numai linistit nu? Totul este o bula pe care fumatorul si-a construit-o singur si in care locuieste. Poate fi sparta.
Cat despre banii aruncati pe fereastra, ce sa mai zicem? Mai ales in timpurile astea in care produsele din tutun s-au scumpit enorm iar lumea are din ce in ce mai putini bani.
Recomand tuturor cartea lui Allen Carr, "Metoda usoara de a renunta la fumat", o gasiti pe net daca nu aveti bani s-o cumparati - a aparut si in limba romana. Cand am vrut sa ma las de fumat cineva mi-a recomandat-o - milioane de oameni sustin ca i-a ajutat sa se lase de fumat. Pe mine nu stiu daca m-a ajutat, pentru ca incetasem sa mai fumez dupa ce am citit jumatate din ea si am avut si alte motive pentru a ma lasa. Dar exista sanse ca intr-o oarecare masura sa ma fi trasformat in nefumator, asa ca o recomand si eu la randul meu.
Doresc tuturor o viata fara tutun.
|
In cazul meu,eu am fumat din placere si chiar imi placea mirosul de fum de tigara,indeosebi la tutunul de calitate-Dunhill,Marlboro,etc ca sa nu mai vb despre gestul de a tine tigara in mana ,care capatase adevarate valente artistice.Prietenii imi spuneau ca nu au mai vazut pe nimeni sa fumeze cu asa pasiune si totusi EU m-am lasat de fumat exact acum 10 ani,si ma bucur extrem de mult!!!
Totul a inceput intr-o zi cand intamplator am citit un articol despre efectele nocive ale fumatului(banal nu?)insa mai in gluma,mai in serios mi-a ramas gandul la acel articol asa ca am tiparit cateva copii si am pus una in bucatarie,una la birou si una in geanta;eram permanent inconjurata de aceste efecte nocive...asta a fost pregatirea psihologica apoi in decurs de vreo 10 zile am decis sa trec la atacul propriu-zis,adica sa nu-mi mai cumpar tigari!!Prima tentativa nu a dat roade,am refuzat sa-mi cumpar tigari intr-o seara insa in orele urmatoare am facut exact ca un leu in cusca,stari de anxietate,tristete pana la depresie,apoi furie- nu am mai rezistat si am coborat sa-mi cumpar tigari...
Nici acum nu stiu cum as fi scos-o la capat daca nu intervenea boala,exact in ziua urmatoare m-a lovit o gripa f urata cum nu mai avusesem din copilarie,am zacut o saptamana ,cu febra care jongla numai intre 38-40;in prima zi cand am scapat de febra si gripa am inceput sa am dureri la una din masele,apoi am facut abces...Este de prisos sa mai spun ca evoluand printre atatea chinuri tigarea ar fi fost ultimul lucru la care m-as fi gandit,in total am zacut vreo 2 saptamani si cand mi-am revenit,decizia de a nu mai fuma a fost doar o bagatela-imi amintesc ca inca aveam tigari in geanta,pe care le-am dat unei colege spunandu-i ca nu-mi mai trebuiesc!
Apoi am devenit un automat de guma de mestecat si mentosane,si in special consumam din cele mai puternice la gust .
Va doresc tuturor succes dar nu va doresc sa va imbolnaviti :)