Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
De vreun an mă frământă o întrebare și nu am cui s-o pun, profit de acest topic... Există diferite "diete", în funcție de ordinele călugărești, ori alte criterii? Vreau să spun există mănăstiri unde de exemplu să se mănânce carne, să se bea băuturi alcoolice, etc.?
|
Există postul creștin ortodox (calendarul ortodox întocmit după pravilele Sfinților Părinți). Și potrivit acestuia, a mânca ulei și pește și a bea puțin vin (un pahar mic) sunt dezlegări.
Monahii, în mănăstirile tradiționale, nu mănâncă carne deloc, iar în zilele obișnuite de peste an sau sărbători, care nu cad în zi de post (cu excepția sărbătorilor legate de Mântuitorul Iisus Hristos), pot mânca ouă, brânză, lactate în general (pentru mireni, se adaugă carnea). Mai există și alte perioade când există dezlegări în zilele de luni, miercuri și vineri.
De asemenea, pentru mireni, uleiul se poate folosi (mai nou, de nu știu eu câte decenii sau mai mult?) în orice zi de post. (Sunt scutiți de post copii, călătorii etc., alții cu binecuvântarea duhovnicului).
După știința mea, băuturile alcoolice nu au ce căuta pe la călugări.
P.S. Dacă vei căuta, sigur vei găsi pe net și alte informații cu privire la postul ortodox.