In primul rand, longevitatea tine de cantitate si apoi de calitate. Nu pot fi luati exemplu doar calugarii, care, ca si in lume, unii traiesc mai mult, iar altii mor prematur datorita alimentatiei irationale . Deci, rationamentul este cheia, si nu doar postul in nestire, caci si eu cunosc pe unii care postesc de rup, dar in aceiasi masura si beau alcool.
Japonezii nu au cultul posturilor, insa, se stie ca este o tara cu o longevitate a varstei cunoscuta in toata lumea . Ce-i face sa traiasca atat de mult ? Masura " lucrurilor ", sa-i spunem asa. Ei n-o sa manance niciodata carne cu carne, obligatoriu asociaza carnea cu legume, pentru o mai buna digerare, dar si pentru o mai buna filtrare a toxinelor din aceasta. Si, bine-nteles, mananca, atat carne cat si peste, poate chiar mai mult peste .
S-a demonstrat stiintific, dupa cum spunea mai sus cineva cu viata maimutelor dovedita prin experiment dietetic. Intr-adevar, cine mananca mai mult va trai mai putin, pentru ca mancand mai mult accelereaza metabolismul si odata cu acesta, se accelereaza imbatranirea celulelor, mai pe scurt, organismul munceste mai mult si se uzeaza mai repede.
Deci, nu doar postul constituie secretul longevitatii calugarilor ( o parte ), ci mancare putina . Si nu este dovedit ca vegetarianismul te face mai sanatos, carnea este buna, dar cu o foarte atenta masura si, dupa cum am mai spus, asociata cu legume, mai ales cu ridichea neagra sau alba, cea lunga ( daikon) dupa cum fac japonezii .
Mie mi se pare cam exagerata afirmatia ca, calugarii traiesc mai mult, chiar cunosc o duzina de calugari bolnavi abia ajunsi la 40 de ani,sau chiar mai tineri, poate ca cei de altadata mancau mai cumpatat....acum nu mai este asa.
Mi-a povestit o maicutza odata ca i s-a facut foarte rau de la un pilaf. Maica stareta obligase pe bucatareasa sa foloseasca ( din economie ) uleiul ars in care s-a prajit peste, sa-l foloseasca la pilaf. Va dati seama ca asta inseamna otrava curata, nu este de mirare ca a vomat toata seara !
Dar este adevarat ca in manastire se gateste mai traditional, fara prea multi aditivi si asta este un factor important al sanatatii, mai este si munca, activitatea zilnica, aflandu-se la polul opus sedentarismul care face ravagii in societate.
Invatati-va sa introduceti in alimentatie pestele, mai ales cel proaspat, si chiar somonul, este foarte sanatos . Ceaiul verde face minuni pentru organism, avogado, ridichea neagra, curry, etc. Pana la urma si aspectul nutritional intr-o societate, tine de cultura acesteia...deci, mai este cale lunga pana sa invatam a manca asa cum trebuie. Cumpatarea si lipsa viciilor nu au cum sa nu te insoteasca pe un drum bun spre batranete.
Ei bine, mai este si gena raspunzatoare....dar asta este alta problema.
Mai este un secret, lipsa grijilor din manastire. Chiar daca faci ascultare si ai indatoriri, nu este ca intr-o familie cand, deja iti imparti fiinta cu aceasta, suferi, mai ales pentru copii, plangi, te zbati sa faci totul pentru familie, te extenuezi...
Last edited by ory; 10.01.2011 at 18:06:20.
|