Sfantul TEOFAN-Iata ce vad
„Iată încă ce vad: toți se grăbesc, aleargă care încotro să prindă ceva si nimeni nu apucă niciodată să prindă nimic. Odată mi s-a întîmplat să traversez o stradă aglomerată – ce zăpăceală și ce deșertăciune! Dar observ apoi că în case e același lucru și, probabil, și în sufletele oamenilor. Nu reușesc să mă dumiresc: oare se poate trăi asa? Și iată ce mai văd: aici toți se înghesuie unul pe altul, se persecuta si se stapanesc unii pe altii, nimeni nu este slobod să facă ce vrea. Sa nu indraznesti sa te îmbraci cum iti place, nici să te porti cum iti e felul, sa vorbesti – de asemenea: nimic n-ai voie sa faci cum doresti. Totul se supune la ei unei legi scrise nu se stie de cine; pe toti ii incurca, dar nimeni nu indrazneste să o înlăture. In schimb, fiecare devine tiranul celuilalt. Indrăzneste sa nu dai ascultare cuiva – va fi o tragedie! Mie, de pilda, uneori îmi place să cânt. E ca în rai: îmi face placere și mie, si celor care ascultă. Dar aici, vrei, nu vrei, trebuie să canți. Ți se propune foarte politicos, dar este considerat împotriva legii să refuzi. Și canti. Este un chin de nesuportat, mai să-mi crape pieptul, dar mi-l umflu, ca să arăt că o fac din suflet. Am văzut asta și la alții. Poftim libertate! Privind din afară, sunt un om liber. Un om liber legat de maini si de picioare.
De aceea am început să observ, dacă din suflet fac ei tot ceea ce fac. Și ce să vezi? Poate mă înșel, dar nu am găsit nimic făcut din suflet. Dezmierdări prefacute, bunăvoința – falsa, respectul față de ceilalti – tot așa. Totul este prefăcătorie. In spatele unei aparențe liniștite si atrăgătoare se ascunde un cu totul altfel de suflet, pe care, dacă l-am scoate afara, nimeni nu l-ar găsi nici măcar suportabil, daramite atrăgător In concluzie, atunci cand ne întalnim, nu formăm decât o adunătură de comedianti. Ce mai spectacol! Și iată ce mă uimește: toți îți transmit o răceală cumplită. Cum este cu putință? Căci toti sunt prieteni la cataramă, ai crede ca sunt gata să-și dea și viața, iar frigul iti intră în oase!''
|