11.01.2011, 11:51:09
|
Banned
|
|
Data înregistrării: 04.12.2008
Religia: Ortodox
|
|
Citat:
În prealabil postat de vsovivi
[...]
Încă o mai mare absurditate n-am citit de când sunt, păi cum să greșească Adam și Eva accidental? [...]
|
Păcatul este săvârșit cel mai adesea fără voie. În acest caz nu se poate vorbi de premeditare:
“Căci nu fac binele pe care îl voiesc, ci răul pe care nu-l voiesc, pe acela îl săvârșesc.
Iar dacă fac ceea ce nu voiesc eu, nu eu fac aceasta, ci păcatul care locuiește în mine.
Găsesc deci în mine, care voiesc să fac bine, legea că răul este legat de mine.” (Rom 7,19-21)
Nici Dumnezeu premeditează răul, pentru că El nu este ispitit să săvârșească rele și nici nu ispitește pe nimeni ca să le facă:
“Nimeni să nu zică, atunci când este ispitit: De la Dumnezeu sunt ispitit, pentru că Dumnezeu nu este ispitit de rele și El însuși nu ispitește pe nimeni.
Ci fiecare este ispitit când este tras și momit de însăși pofta sa.
Apoi pofta, zămislind, naște păcat, iar păcatul, odată săvârșit, aduce moarte.”(Iacov 1,13-15)
Așadar, Adam și Eva nu au premeditat păcatul, ci s-au lăsat duși în ispită care a izvodit în ei pofta, iar pofta a născut insidios păcatul neascultării, iar acesta le-a adus moartea. Moartea este un accident în lumea creată, dar nu este accidentală, ci este urmarea firească a căderii omului în păcat. Doar păcatul este accidental, pentru că putea foarte bine să nu fie; el nu a fost prevăzut de Dumnezeu la creație, căci atunci El ar fi fost proiectantul păcatului, deci indirect ar fi fost chiar autorul lui. Hristos a arătat că se poate trăi fără de păcat, deci păcatele care apar în lume nu sunt programate, ci sunt neprevăzute, căci ar putea lipsi. Creștinii tocmai cu asta se luptă, ca să nu cadă în ispită și să nu transforme ispita în păcat.
|