View Single Post
Vechi 11.01.2011, 12:26:59
vsovivi vsovivi is offline
Banned

Data înregistrării: 09.10.2008
Locație: Insectharul ortodox, în nepocăibilul pocăibil și pocăindu-se tainic.
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mariamargareta Vezi mesajul
Păcatul este săvârșit cel mai adesea fără voie. În acest caz nu se poate vorbi de premeditare:

“Căci nu fac binele pe care îl voiesc, ci răul pe care nu-l voiesc, pe acela îl săvârșesc.
Iar dacă fac ceea ce nu voiesc eu, nu eu fac aceasta, ci păcatul care locuiește în mine.
Găsesc deci în mine, care voiesc să fac bine, legea că răul este legat de mine.” (Rom 7,19-21)

Nici Dumnezeu premeditează răul, pentru că El nu este ispitit să săvârșească rele și nici nu ispitește pe nimeni ca să le facă:

“Nimeni să nu zică, atunci când este ispitit: De la Dumnezeu sunt ispitit, pentru că Dumnezeu nu este ispitit de rele și El însuși nu ispitește pe nimeni.
Ci fiecare este ispitit când este tras și momit de însăși pofta sa.
Apoi pofta, zămislind, naște păcat, iar păcatul, odată săvârșit, aduce moarte.”(Iacov 1,13-15)

Așadar, Adam și Eva nu au premeditat păcatul, ci s-au lăsat duși în ispită care a izvodit în ei pofta, iar pofta a născut insidios păcatul neascultării, iar acesta le-a adus moartea. Moartea este un accident în lumea creată, dar nu este accidentală, ci este urmarea firească a căderii omului în păcat. Doar păcatul este accidental, pentru că putea foarte bine să nu fie; el nu a fost prevăzut de Dumnezeu la creație, căci atunci El ar fi fost proiectantul păcatului, deci indirect ar fi fost chiar autorul lui. Hristos a arătat că se poate trăi fără de păcat, deci păcatele care apar în lume nu sunt programate, ci sunt neprevăzute, căci ar putea lipsi. Creștinii tocmai cu asta se luptă, ca să nu cadă în ispită și să nu transforme ispita în păcat.

"Din toti pomii raiului poti sa mananci, dar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci, caci in ziua in care vei manca din el, cu moarte vei muri!"

Oare e scris că veți muri accidental sau întâmplător? Oare accidental s-au dus în mijlocul grădinii, au întins mîna, au luat, au mâncat până li s-au deschis ochii de s-au văzut goi? Goi de credință... și s-au ascuns în tufiș-ișa?

Deci în cunoștiință de cauză este păcatul săvârșit de păcătoși, deloc întâmplător chiar dacă pare accidental, și eventual doar drepții cei mai drepți greșesc mai mult accidental, adică nu se așteptau ca să fie mustrați de Dumnezeu la final atât de aspru când vor veni la El mândrii de ei ca să-și ia răsplata lor:

''Nu vă cunosc pe voi... toți cei ce lucrați fărădelegea, căci oridecâteori unuia dintre aceștia mici nu le-ați făcut Mie nu mi le-ați făcut...''

-Păi Doamne, n-am scos draci, n-am învățat, n-am dat lecții, n-am făcut minuni mari și mici în numele Tău, n-am animat mai ceva ca animatoarele, n-am muncit, n-am căutat pe văduve și orfani, n-am cercetat pe bolnavi, n-am ascultat de ne-am spetit?

''Mergeți degrabă cât mai departe de la Fața Mea și nu mă mai ispispitiți căci pentru voi și pentru diavolul căruia îi slujiți a fost pregătită osânda cea veșnică, căci nu puteți sluji la doi Domni, și lui Dumnezeu și lui mamona.''

Deci egolbanu' nu e întâmplător în buzunarul păcătosului... banul ăla furat și nemuncit... tot așa cum bârna-bâr nu a crescut accidental... prin burdelochiulhul ''dreptului''.

Și așa se va vedea că cei din urmă vor fi mai mari dectâ cei dintâi, căci mulți dintre cei din urmă vor fi cei dintâi, pentru că nu vor avea pretenții că cică Domnul nu ar fi fost drept cu ei și nu i-ar fi plătit pe ei cu cât s-au tocmit, ci au primit mai puțin ca aceștia, că cică ei ar fi îndurat arșița amiezii nu ca ăștia urâții care au intrat la lucru abea în ceasul al 9-lea și n-au făcut mai nimic.

Deci dreptatea se va arăta; chiar și accidental, întotdeauna se arată dreptatea... și vai de acela peste care va cădea ea sau de cel ce va cădea peste ea, pe unul îl va strivi iar altul se va zdrobi și spulbera, oricâte definiții va căuta prin dicționare la savanți și științifici... la nimic nu-i va folosi... în ceasul acela când va vedea piatra unghiulară, cea lepădată de zidari, că a ajuns în capul unghiului, și minunat este și va fi aceasta în ochii noștrii.

Last edited by vsovivi; 11.01.2011 at 12:38:38.
Reply With Quote