Subiect: Facere 1:2-5
View Single Post
  #5  
Vechi 12.01.2011, 08:40:18
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.580
Implicit Omul e trup si suflet (rational si nemuritor)

Hristos Domnul spune: "Duhul este cel ce dă viață; trupul nu folosește la nimic. " (Ioan 6,63) aratand inca o data ca maretia omului si "chipul si asemanarea" (Facera 1,27) sa cu Dumnezeu este exclusiv in sufletul omului. trupul omului, ca si al animalelor, e din pamant si e facut de Dumnezeu "să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu, Care l-a dat (Ecclesiaticul 12,7).

Tot Domnul Iisus Hristos ne avertizeaza "Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeți-vă mai curând de acela care poate și sufletul și trupul să le piardă în gheena." (Matei 10,28)

Sfântul Pavel vorbește în cazul omului despre “despărțitura sufletului și duhului” [Evrei 4,12.] arătând că, deși sufletul și spiritul omului sunt din aceeași substanță, acestea nu se pot confunda, căci spiritul sufletului este numit și “duhul minții” [Efeseni 4,23.] omului.

Urmând îndemnul Sfântului Pavel, ca “întreg duhul vostru și sufletul vostru și trupul vostru să se păzească” [I Tesaloniceni 5,23.] de orice lucru nefiresc, noi trebuie să ne păzim curate atât cele ce țin de sufletul nostru spiritual (cugetul minții, gândirea, rațiunea), precum și sentimentele sufletești; și de asemenea și trupul trebuie ferit de orice întinăciune.

Reținem că pentru om, duhul și sufletul nu sunt nicidecum două entități deosebite, ci una singură. În timp ce prin suflet se înțelege, in general, sediul afectelor, principiul vital (care îl au și animalele), duhul (spiritul) este partea superioară, fină, a sufletului omului, capabilă de a se pune in contact cu Sfântul Duh și de a-I deveni sălaș.

Antropologia paulină face distincții terminologice între psyhè = suflet, pnēuma = duh (partea superioara a lui psyhè), si nóos (noūs) = minte, cugetare, inteligență, rațiune (partea superioara a lui pnēuma și cea mai fina a lui psyhè), toate în opozitie cu sárx = carne (ca materie) și sōma = trup (forma organizata a lui sárx). Cu aceste nuanțări, dihotomia suflet-trup este fără echivoc.


Tot Sfântul Pavel spune că „sunt și trupuri cerești și trupuri pământești; dar alta este slava celor cerești și alta a celor pământești. …Se seamănă trup firesc, înviază trup duhovnicesc. Dacă este trup firesc, este și trup duhovnicesc. Precum și este scris: «Făcutu-s-a omul cel dintâi, Adam, cu suflet viu; iar Adam cel de pe urmă cu duh dătător de viață»” [I Corinteni 15,40-45.]

OMUL E CREATURA DIRECTA A LUI DUMNEZEU PENTRU CA PRIMESTE SUFLETUL DIRECT DE LA DUMNEZEU (FACERA 2,7)

Asadar, cei ce nu cred in natura duala a omului (trup si suflet) aceia sa se teama de teoria evolutionista, teorie care nu poate demonstra ca superioritatea omului fata de animale este trupeasca. Dimpotriva trupeste omul si animalele sunt asemea, iar aceasta intareste indirect credinta noastra crestin ortodoxa in sufletul omului.

majoritatea neoprotestantilor nu accepta natura duala a omului (trup si suflet) de aceeaia ei sunt ingroziti de informatiile pe care le ofera teoria evolutionista.


Teoria Evolutionista ofera suficiente detalii pentru a justifica extrem de solid următoarele idei:

1. Descendența comună e un fapt stabilit științific: toate formele bilogice de viață de pe Terra sunt înrudite prin intermediul unor origini comune.
2. Apar modificări în cadrul aceleiași specii: așa-numita microevoluție.
3. Speciile însele apar și dispar: așa-numita macroevoluție.
4. Mecanismul principal al evoluției constă în: moștenirea genetică cu variații și selecția naturală.


Teoria Evolutionista nu face referiri la existența divinității sau la teoria designului inteligent. Sunt subiecte interesante, dar care nu își au locul într-o discuție științifică. Teoria evolutionista nu discuta despre originea vieții pe Terra, o temă științifică interesantă, dar de care nu are nevoie în analiza evoluției vieții pe Pământ și despre care se știu mult mai puține lucruri în comparație cu informațiile pe care le are despre evoluționism.


Pozitia nostra a creationistilor (crestin ortodocsi):
Sfânta Scriptura si Sfintii Parinti afirmă, fără echivoc, că diferența între om și animale nu este nicidecum trupească (fiziologică), ci doar de natură spirituală, întrucât doar sufletul omului are spirit (duh, adică este rațional, gânditor).


Știința oferă multe răspunsuri utile pentru omenire întrucât explică unele mecanisme ale dezvoltării vieții pe pământ și rolul ADN-ului, însă, din nefericire, nu poate răspunde la problemele fundamentale ale originii vieții:

1. Cum a apărut viața?
2. Cum devine om un ovul fertilizat?
3. De ce ADN-ul fără gene s-a păstrat fără mutații de-a lungul evoluției?
4. De unde provine superioritatea omului față de animale (întrucât nu este trupească)?

Doamne ajuta.
Harul Domnului nostru Iisus Hristos sa fie cu noi cu toti in Sfanta Sa Biserica. Amin!

Last edited by Eugen7; 12.01.2011 at 08:50:41.
Reply With Quote