View Single Post
  #30  
Vechi 12.01.2011, 13:51:08
Diana67's Avatar
Diana67 Diana67 is offline
Member
 
Data înregistrării: 11.01.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 32
Implicit Primele loji masonice romanesti

Prima lojă masonică română se consideră a fi cea înființată la la Iași în anul 1825, de către Ionică Tăutu și care se numea „Moldova“. La începutul secolului al XIX-lea, boierimea principatului Moldovei dar și al Munteniei, devenise clar antifanariotă, iar un puternic curent național își facea apariția în Principate. Constituirea francmasoneriei românești a avut loc la Paris, în jurul anului 1820. Influențați de moda masonică occidentală și cu precădere de origine franceză, mulți fii de boieri, ajunși la studii în țara unde masonii au făcut la 1789 revoluția franceză, au intrat în loja numită „Ateneul Străinilor” destinată străinilor, apoi reveniți pe meleagurile natale, aceștia au pus, după modelul francez, bazele, primelor loje pașoptiste, „Fraternitatea“ în Iași și „Lumina“ în Bucuresti, dar și a unor alte societăți cu nume inspirate din idealurile umaniste ale masoneriei. Membrii acestor loje sunt alții intelectualii care vor moderniza ulterior România, prin revoluția de la 1848 și prin Unirea din 1859: Vasile Alecsandri, Mihail Kogâlniceanu, Costache Negri, Alecu Russo, Costache Negruzzi, Ion Ghica din Moldova și Nicolae Bălcescu, Nicolae și Dinicu Golescu din Muntenia. Lor li se adaugă apoi: Ionel Brătianu, C.A. Rosetti, Ion Heliade Rădulescu, Christian Tell, Gheorghe Magheru, Grigore Alexandrescu, Nicolae Bălcescu și colonelul Ion Câmpineanu, dar și Ion C. Brătianu, Titu Maiorescu ai generației „Junimei“ Influența masoneriei de origine franceză s-a făcut cunoscută la noi și în Unirea la 24 ianuarie 1859, a principatelor Moldova și Țara Românească, organizată în mare parte cu concursul fraților masoni și încheiată cu dubla alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al principatelor române .
În prima jumatate a secolului al XIX-lea, francmasoneria din România a avut ca principale obiective înlăturarea dominației otomane și secularizarea domeniului public. Revoluția de la 1848 din Principate, a fost în mare măsură un rod al eforturilor elitelor române care se instruiseră în universitățile franceze. Anul revoluționar 1848 este anul când în diverse țări din Europa, izbucnesc aproape simultan o serie de revoluții, cunoscute în istorie drept „pașoptiste” iar principatele Moldova și Țara Românească, aflate în acea perioadă sub dominația Otomană, nu au făcut excepție . Ideile de libertate, egalitate și fraternitate, erau de inspirație masonică iar cum s-a dovedit mai târziu, toți conducătorii revoluțiilor române de la 1848 au fost masoni. Prezentată ca luptă de eliberare de sub dominația străină, unii analiști consideră însă, că revoluția de la 1848 din Principate, a reprezentat în realitate înlocuirea vechilor stăpâni cu alții, (prin cuprinderea în spațiul masonic european) și înlocuirea unei dominații fățișe și brutale, cu o alta mai voalată, perversă și astfel mai periculoasă. În anii următori, revoluției de la 1848, s-au purtat adevărate lupte între exponenții diferitelor masonerii europene, care doreau astfel să dobândească controlul asupra spațiului Moldovei și Munteniei .
În acea perioadă, în Moldova domnitor era prințul Mihail Sturza, abil colportor al ideilor masonice. Dar în același timp acesta, datorită strânselor sale legături cu Imperiul Otoman și implicit cu masoneria turcească, i-au permis ca în 1849, când în celelalte țări europene revoluțiile au fost înăbușite sângeros, să rezolve în Moldova această problemă într-un mod pașnic, favorabil intereselor masonice. Astfel că el a oferit agenților masoni pașoptiști din Moldova, prilejul să se salveze, refugiindu-se în exil, de undeei și-au continuat activitatea. Printre aceștia, se aflau toți cei care au înfăptuit apoi Unirea Principatelor la 24 ianuarie 1859. La 1859, în Moldova și Țara Românească, prin stăruința Ilustrului Frate Auguste Carance, se înființaseră trei loji românești de obediență franceză toate întitulate la fel și anume: „L’Etoile du Danube” (Steaua Dunării), din care una la București, alta la Iași, iar a treia la Galați, avându-l ca venerabil pe colonelul Alexandru Ioan Cuza.
Tot atunci, în vederea supravegherii alegerilor în Moldova și Muntenia, sosise în Principate o delegație europeană, compusă în exclusivitate din frați masoni, care au descoperit neregulile (falsificările) făcute cu prilejul alegerilor pentru noul Divan și au impus refacerea alegerilor falsificate în Moldova de antiuniuniștii în frunte cu caimacamul Nicolaie Vogoridi și câștigarea acestora de către partida unionistă .
Așa s-au constituit Divanul Țării, cu majoritate unionistă, care la 5 ianuarie 1859, au impus ca domnitor al Moldovei pe colonelul Alexandru Ioan Cuza (venerabilul lojii masonice Steaua Dunării) și prin conoordonarea acțiunilor cu masonii munteni, la 24 ianuarie 1859 și domn al Țării Românești, creând premizele Principatelor Unite sub unica domnie a lui Alexandru Cuza. Aceștia (masonii europeni) i-au sfătuit pe masonii români să aleagă aceeași persoană în ambele principate, dejucând astfel interesele Turciei și ale Rusiei .
După anul 1859, odată cu marele succes al unirii principatelor, masoneria românească cunoaște o adevărată înflorire prin acțiunile lui Alexandru Ioan Cuza. Pornind cu un domnitor mason, structurile politice românești vor sprijini activ francmasoneria. Însuși Cuza, ajuns cu timpul în conflict cu forțele masonice naționale, acceptă înființarea la București, în anul 1863, a Lojii „Înțelepții din Heliopolis”. Această Lojă va avea o istorie importantă. Venerabilii acesteia, au fost printre alții: G. Filipescu, Dimitrie Sturdza și doctorul Carol Davilla. Ea va avea un program concret de reformă morală și socială și printre altele a înființat o Școală de Arte și Meserii cu cursuri gratuite și repartiții asigurate pentru absolvenți .
Cu timpul însă, datorită și tendințelor absolutiste ale lui A. I. Cuza, francmasonii români pun la cale lovitura de stat din 1866 și aduc la tronul Țării (respecând sugestia împăratului Napoleon al III-lea), pe prințul Carol din familia Hohenzollern-Sigmaringen, deasemeni o familie de masoni. El va deveni domnul Principatelor Unite și ulterior, regele Carol I, sub domnia lui, masoneria din România capătând o nouă și mare dezvoltare. In anul 1878, după câștigarea independenței, se înființează „Marele Orient al României”, care se transforma apoi (în anul 1881) în Marea Lojă Națională din România (M.L.NR.) .
Data de 24 ianuarie a intrat în istorie ca ziua Unirii. Ea este însă și ziua Masoneriei române, aleasă special pentru a marca victoria acesteia în spațiul românesc. Înainte de a ajunge domnitor al Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza a fost Venerabil (conducător) al lojei „Steaua Dunării” din Galați. La acel moment mai existau încă două aripi ale aceleaiși loji, una tot în Moldova la Iași și o alta în Muntenia la București. Se poate spune astfel, că Unirea Principatelor a fost, precedată de unirea masonică simbolică a acestor trei loji sub o conducere unică, cea a lui Alexandru Ioan Cuza. În perioada de preajma înfăptuirii Unirii pe teritoriul ambelor principate românești, activau o multitudine de alte loji, care reprezentau interesele diferitelor masonerii europene. Fiecare dintre acestea, dorea să profite de acest moment istoric, pentru a obține controlul asupra unor spații geografice cu o bună poziție strategică între Occident și Orient, cum erau cele românești.
În decembrie 1858, cu o lună înainte de Unire, Poliția află de existența unui complot organizat împotriva sa de către lojile rivale. Principalul regizor al acestui complot a fost beizadea Grigorie Sturdza, fiul fostului domnitor al Moldovei, Mihail Sturza, care aspira și el la tronul Moldovei. Și acesta, Grigorie Sturdza era susținut atât de lojile engleze (de care țineau și cele turcești), cât și de lojile rusești (de care țineau și cele poloneze) care nu vedeau deloc cu ochi buni infuența tot mai mare pe care o exercita asupra Moldovei masoneria franceză. Pentru a-l îndepărta pe Alexandru Ioan Cuza, Grigorie Sturdza s-a aliat cu o serie de alți masoni străini care fuseseră infiltrați pe teritoriul Moldovei. Printre aceștia, se afla polonezul Wirzbicki, cunoscut drept Murat Bei, pe vremea când acesta luptase în armata otomană. Aflând despre acest complot, poliția începe să îi interogheze pe toți străinii care se aflau în Moldova descoperind astfel că exista o adevărată rețea de agenți ai diferitelor masonerii, care au misiunea de a atrage de partea lor pe cât mai mulți boieri ai Moldovei. Printre acești agenți se află și William Solioms, un mason englez, care se afla în Moldova sub pretextul practicării medicinei și care avea strânse relații cu polonezii. Scrisorile sale adsesate polonezului Tokarski și dânsul cercetat cu acazia descoperii complotului (păstrate în Arhivele Statului din Iași), dezvăluie câteva din acțiunile subterane ale masoneriei din acea perioadă. În prima sa scrisoare, Solioms vorbește despre faptul că se află în Moldova pentru a „face bine Marelui Monarh”, o formă codată de a spune că a venit aici să racoleze noi membrii pentru masonerie.
În anul 1862 însă, domnitorul Alexandru Ioan Cuza intră în conflict cu masoneria și din acest moment devine personă non-grata și În cele din urmă el este înlăturat de la putere prin lovitura de stat din 1866, fiind înlocuit cu Carol I de Hohenzollern Sigmarinen .
(despre legaturile regilor Romaniei cu francmasoneria, voi vorbi cu alta ocazie)
__________________
Nihil sine Deo
Reply With Quote