View Single Post
  #6  
Vechi 12.01.2011, 21:38:31
NECTARIE NECTARIE is offline
Banned
 
Data înregistrării: 27.11.2010
Locație: BRASOV
Religia: Ortodox
Mesaje: 326
Implicit

Când intrăm într-o biserică trebuie să conștientizăm faptul că intrăm într-un lăcaș sfințit, în casa lui Dumnezeu. În momentul în care pășim peste pragul bisericii trebuie să lăsăm afară toate gândurile, toate grijile lumești, toate simțirile pământești. În biserică se intră „cu credință, cu frica lui Dumnezeu și cu evlavie”. Pășind în sfântul lăcaș, este necesar să uităm toate problemele cotidiene, pentru ca: „Toată grija cea lumească să o lepădăm” și să încercăm astfel: „Sus să avem inimile!”.
Primul lucru pe care trebuie să-l facem când intrăm în biserică este acela de a ne închina mai întâi în fața Sfintei Evanghelii și a icoanei de pe tetrapod, ce închipuie pe Hristos în mijlocul bisericii, apoi în fața iconostasului; dacă aveți lumânări, aprindeți-le în sfeșnice sau în fața sfintelor icoane, iar dacă ați adus prescură, vin și pomelnic, dați-le preotului prin ușa dinspre miazănoapte a altarului. Închinați-vă cu evlavie înaintea Sfintelor icoane, fără să stați prea mult îngenuncheați, mai ales în fața icoanelor împărătești, pentru a îngădui și altora să-și facă rugăciunile, dar și pentru a nu-l deranja pe preot în timpul slujirii. Dacă ajungeți la biserică după ce a început Sfânta Liturghie, e bine să vă închinați la icoane la sfârșitul slujbei.
În biserică, femeile stau în partea stângă, iar bărbații în dreapta. Locul de sub policandrul cel mare trebuie să rămână gol, pentru ca preotul să poată ieși pe acolo cu Sfânta Evanghelie și cu Sfintele Daruri. E bine ca stranele să rămână libere, pentru cei mai în vârstă, mai neputincioși sau bolnavi.Cuviința și credința noastră trebuie să sporească pe măsură ce ne apropiem de inima Sfintei Liturghii, adică de clipa sfințirii Darurilor. Trebuie să vă închinați, să faceți semnul crucii și să îngenuncheați în timpul cântării „Pre Tine Te lăudăm”, când se sfințesc Darurile, la Axion, când preotul mijlocește pentru noi. De aici înainte cinstitele Daruri devin „Sfintele Daruri”. Toată slujba trebuie ascultată cu multă luare aminte, ca și cum l-am asculta pe Însuși Hristos sau pe Sfinții Săi Apostoli. De la predică nu este bine să plecăm niciodată. Aceasta trebuie ascultată cu evlavie, pentru că preotul nu vorbește în numele lui, ci al lui Dumnezeu. Sfântul Ioan Gură de Aur îi compară pe cei care părăsesc biserica înainte de încheierea Sfintei Liturghii cu Iuda vânzătorul, care a ieșit de la Cina cea de Taină înainte ca aceasta să se fi terminat. „Și plecarea lui a fost în noapte” (Ioan 13, 30). Respectând rânduiala creștină, vom ieși din biserică mai luminați, mai buni și mai apropiați de Dumnezeu.
Reply With Quote