View Single Post
Vechi 13.01.2011, 14:32:19
Pr. Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Indraznesc sa va invat si eu ceva, cu toata nestiinta mea cea habarnista. Eu nu stiu ce e smerenia, dar in mod sigur nu este atunci cand spui ca eu nu am ceva maret de spus. Daca, spre exemplu, un coleg vine la mine sa ma intrebe ceva, rugandu-ma sa il ajut intr-o problema urgenta, eu nu ii raspund ca nu stiu daca de fapt stiu, nici nu-l trimit sa invete din carti, ci merg sa incerc macar sa ii rezolv problema.
Frate draga, in postarea de inceput nu ai pus nici o intrebare ci doar ai promulgat niste pareri proprii pe o tema pe care, se vede clar, nu o intelegi si nu o poti stapani. Fratia ta spui ca ai lansat, asa, in neant, niste ganduri ca poate, poate vei mai invata ceva pentru mantuirea sufletului! Eu, invatatorul, iti spun sa pui mana sa citesti, macar un pic, acesta fiind chiar raspunsul pe care il soliciti la virtuala intrabare nepusa, si-mi strigi in gura mare ca te tratez urat. Esti foarte usor de "citit", chiar si pe internet, pe "nevazute". Gandestete la cum te prezinti in fata celui pe care-l soliciti sa te slujeasca in realitatea vietii tale!!! Te plangi ca nu poti sa gasesti un om care sa vrea sa te ajute! Eu asta am "citit" spre fratia ta: nu vrei sa te lasi ajutat; mandria ta iese inca la iveala si de aceea te revolti foarte usor impotriva oricarui cuvant care nu hraneste aceasta mandrie. Daca ai veni la mine ca la un invatator, acceptandu-ma astfel, in aceasta stare, nu crezi ca este normal sa-ti pun la incercare mai intai consecventa in a asculta de mine? Tu cand ai cautat un invatator nu l-ai rugat sa te ajute, ci i-ai poruncit sa o faca, pentru ca mandria iti striga: nu-i vina ta ca nu poti face cele bune, este vina celor pe care nu-i gasesti drepti asa cum ar trebui sa fie! De aceea te-am trimis la carte si nu la duhovnic, frate! Din carte (poate) vei afla ca nu trebuie sa poruncesti ci sa rogi, iar apoi vei vedea cu alti ochi relatia ta cu cei pe care-i vezi invatatori. De-abia atunci vei putea sa spui unui duhovnic care in duhovnicie iti porunceste sa faci ceva impotriva vointei tale pacatoase, "binecuvinteaza parinte, cu ajutorul lui Dumnezeu si cu rugaciunile sfintiei tale, asa voi face!". Pana atunci vei ramane pe forum, si vei incerca (la indemnul "nerostitului") sa te spovedesti virtual, sa te impartasesti virtual, sa faci ascultare virtual...; un lucru este sigur insa: mantuire virtuala nu axista!

Spui ca mi-am pierdut timpul cu tine...! Gandul meu a fost curat si asta ma face sa cred ca nu este pierdere de timp. De ce totusi am continuat sa te bag in seama? Am avut senzatia ca dincolo de cuvantul tau de la inceputul acestui subiect se afla un suflet curat si cu inclinare deosebita catre Dumnezeu; continui sa cred aceasta! Nu intelege insa dragostea si grija de cele sfinte ca slabiciune ce poate fi folosita spre a incuviinta pacatul!

Citat:
Īn prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Asa ca, daca vreti, haideti sa luam punct cu punct ceea ce am afirmat mai sus si sa vedem unde am dat cu bata-n balta:
Esti fie neatent fie rautacios! Faci o confuzie de termeni, confundand expresia mea ("a arunca o piatra in balta") cu o alta expresie ("a da cu bata in balta"). Un om care "arunca pietre in balta" pentru ca altii sa le scoata apoi poate fi acuzat, cel mult, de rautate (sincer, nu cred ca este cazul fratiei tale); cel care "da cu bata in balta" este un om prost, fara minte! Afirmatiile fratiei tale nu sunt de om prost ci de om grabit. Ceva, ceva (poate chiar mult) spui bine, dar n-ai inteles ca nu continutul era problema!!! A promluga ceva ce este sau ceva ce nu este despre Sfintele Taine la modul foarte atotstiutor sau macar "foarte-bine-stiutor" (vezi: Simpla marturisire a pacatelor nu este suficienta pentru un crestin ortodox autentic....; sau: Daca ar fi fost suficienta aceasta Taina pentru pocainta, atunci Hristos nu ne-ar fi lasat si Taina Euharistiei pentru ca prin Sangele Sau sa ni se ierte pacatele.) m-a dus cu gandul ca poate "stau de vorba" cu un om la fel de puternic in invatatura dogmelor macar ca parintele Staniloae! Citind restul postarilor am inteles ca esti doar in nestiinta greselii tale, aceea de a te aseza la catedra din rusinea de a recunoaste ca de fapt locul tau este in banca.

Acum degeaba mai strigi: "hai, invata-ma si nu ma mai certa!", ora este pe sfarsite si oricum, vad ca tot nu vrei sa accepti programa mea de predare!
Macar intreaba ceva ce nu intelegi, fa o fraza care sa se termine cu "?" si sa solicite ceva ce chiar vrei sa intelegi! Altfel ramanem in aceiasi stare ca pana acum: eu contrariat ca strigi la mine "invata-ma" dar stai cu castile pe urechi ascultand muzica "house", iar fratia ta suparat ca nu are cine sa faca "talk-show".

Gata! Pe scurt: frate, problemele ce trebuiesc intelese de un crestin ce lucreaza la mantuirea sufletului sau sunt diferite de la caz la caz; nu sunt doua cazuri absolut identice! Neintelegerile legate de Sfintele Taine sunt dintre cele mai greu de eliminat, fiindca importanta invataturii despre aceste Taine este mare. Totodata, dupa cum le spune si numele generic, aceste lucrari sunt taine si in ceea ce priveste intelesul lucrarii lor la un moment dat, intr-o anumita situatie. Prin teorie ele nu pot fi patrunse decat cu mare risc de a gresi in esenta credintei. De aceea se recomanda ca orice discutie cu scopul de a "felia" spre intelegere aceste lucrari sa fie dezbracata mai intai de orice urma de mandrie proprie. Asta am incercat eu, pacatosul, sa fac cu fratia ta, dar cred ca ai picat testul. Singurul invatator adevarat in cele ce privesc Sfintele Taine ale Bisericii este Duhul Sfant, dragul meu frate; si Acesta nu se pogoara in inima si mintea celor mandri!

Iarta-ma si te roaga pentru mine!
Reply With Quote