Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
E adevărat ce zici, că Hristos e Autorul Re-Creației, dar să nu uităm că El e și Autorul Creației. Cele două "momente astrale" ale planetei Pământ Îl au ca autor pe Hristos Cel Veșnic. Marele Plan de Mântuire întocmit din veșnicie cuprinde nu doar Învierea, ci și Jertfa Sa. Fiecare etapă a acestui Plan este importantă și nu poate exista independent în acest cadru. Dar mai presus de toate (și aici ortodoxia tace vinovată), Hristos Își continuă mărețul lui Proiect de salvare a omului și acum. Departe de a-Și fi "terminat treaba" cum spui. Mijlocirea care o face pentru noi în Templul Ceresc și apoi Revenirea Sa glorioasă să ne ducă Acasă sunt etape importante și fără de care am rămâne pe veci în mormintele noastre. Așa că participarea cu brațele încrucișate (ori în gesturi de reflex ample) la o sărbătorire liturgică a "terminării trebii" pare o amarnică amăgire.
|
Ai observat bine ca ortodoxia tace vinovata, in astfel de imprejurari. Dumnezeu nu si-a terminat treaba, de aceea nu putem sarbatori sambata, la fel ca evreii. Sambata se pot face pomeniri pentru morti.
Sfanta Liturghie este cea mai importanta dintre slujbele bisericesti, deci are o semnificatie aparte. Credinciosii se roaga sa se coboare Duh Sfant care sa transforme painea si vinul in trupul si sangele Domnului. E o taina mare aici, nu e vorba de maini incrucisate. Daca atat preotii cat si credinciosii sunt superficiali, asta-i alta treaba. Nici Dumnezeu nu da margaritare porcilor! Deci, asa cum spunea Sfantul Serafim de Sarov, in astfel de cazuri, chiar daca te impartasesti, ramai neimpartasit! Pe Dumnezeu nu-L insala nimeni.
Fiecare saptamana are in vedere viata Mantuitorului. Viata in Hristos este o viata activa. Duminica ar trebui sa fie destinata cu prioritate celor duhovnicesti, invierii sufletului nostru din moartea pacatului. De aceea, duminica, adica in ziua Invierii, nu avem in vedere castigarea banilor, nici implinirea tuturor poftelor gastronomice si de alta natura, ci in primul rand invierea sufletului nostru. Fara sarbatoarea Invierii, saptamana este incompleta. Iar Iisus mai intai S-a jertfit si apoi a inviat, nu invers. Cei ce cred in El, acorda o cinste aparte Invierii Sale.