chestia cu "eu nu am timp ca altii sa stau pe net" e cam lovitura sub centura. nu-i frumos.
nu cred ca cei care cauta astfel de cursuri sunt practicanti constanti ortodoxi, ci oameni care merg de sarbatori la biserica. altfel nu-mi explic:) fiindca stiu ca in momentul in care am inceput sa fiu mai atent la viata mea de ortodox, nu am mai avut nevoie nici de budism nici de altceva. toate au palit. asa ca nu cred ca putem sa zicem ah, uite ispita pentru oameni, trebuie combatuta, de vreme ce oamenii nu au grija ei de ei...nu?
cat despre practica, nu sunt de acord, nu recomand, din moralitatea budista au iesit niste idei frumoase, generale care pot fi acceptate, altele nu, dar este intradevar putin.problema este ca mintea occidentala este de alta mentalitate fata de cea orientala, un practicant occidental ocazional nu va face decat sa ia ceva dupa mintea lui. chiar si eliade a zis ca difera mentalitatile. si intradevar dodi are dreptate, unele principii sunt ok pe hartie dar un crestin nu ar putea sa le integreze luand ca exemplu un budist practicant fiindca exista un clash vizibil intre practica lor si practica noastra. si asta delimiteaza clar, trage o linie intre ei si noi. Adevarul este ca botezul din nou (am ajuns sa inteleg tarziu asta) ne face sa vedem lucrurile intr-o lumina crestina si atunci multe povestioare morale au putut fi acceptate in decurusl vremi fara sa-si dea seama omul, cum este cea cu talharul in iad si cu firul de paianjen. dar atat, mai mult nu.
|