Iarta-ma parinte
Totul a început cu durerea unui bătrân călugăr pentru încătușarea neamului său în ceea ce i-ar putea fi ultima robie babilonică. Din strigătul său de suferință sfântă cei mai mulți nu și-au putut însuși decât cuvintele, tema: durerea din care s-a ivit strigătul i-a rămas, parcă, numai lui...
Și tocmai această durere este cheia problemei... pentru că numai din ea se ivește rugăciunea vie, înlăcrimată, la care Dumnezeu dă, fiecărui suflet, după starea și situația lui, ca răspuns, soluția, calea smerită, ortodoxă, a ieșirii din această robie... Numai cel care îi poartă durerea și plânsul îl poate înțelege pe părintele Iustin, numai acela își poate însuși, corect, duhovnicește, cuvântul său... Adică doar cel care poartă rănile hristice ale aceleiași sfinte iubiri de Biserică și de neam... Și câți dintre noi pot suferi, măcar, să le privească de aproape?
Apelurile părintelui Iustin au fost, înainte de orice, chemări la o suferință, la o străpungere a inimii, la Crucea iubirii care se poartă cu smerenie în agonia rugăciunii... Fără acestea, cuvintele lui își pierd seva și sensul... Se usucă asemenea mlădițelor desprinse de Vița care este Hristos...
Părintele Iustin ne-a dăruit cuvintele durerii lui pentru a ne lipi inima de această durere sfântă...CA SĂ NE SFINȚIM ȘI NOI PRIN EA! CA SĂ NE FACEM DIN EA UN BUN ÎNCEPUT DUHOVNICESC!
PĂRINTELE IUSTIN A VRUT SĂ ÎMPARTĂ CU NOI PÂINEA LACRIMILOR SALE, PÂINE FRÂMÂNTATĂ ȘI DOSPITĂ ÎN LUNGA SA PĂTIMIRE! Părtășia la durerea sa e SINGURA legătură vie, duhovnicească, nu intelectuală, cu sfinții din închisorile comuniste!
Ne-a invitat, în scris, la cina sfintei sale dureri, și noi nu ne-am dus acolo, până la Cruce, ci am rămas la arhondaric; dar am păstrat biletul, învitația, ca să ne facem un nume, dându-ne drept prieteni ai săi, tovarăși ai săi de Cruce...
Noi am lepădat durerea sa și i-am luat doar cuvintele... Și le tot înmulțim cu mințile noastre nesmerite și cu inimile noastre învârtoșate... și dăm de mâncare mulțimilor, pietre ca pâini și șerpi, ca pești...
Să ne mai mirăm de rezultat? Să ne mai mirăm că, pe acest subiect, se înmulțesc doar mușcăturile veninoase și lapidările verbale ?
Și nu suferim nici să ne pocăim și să oprim tragica impostură... Așa că toată șerpăria și toate pietrele se întorc, până la urmă, împotriva singurului răstignit al acestei drame: părintele Iustin.
Și așa, dânsului i se desăvârșește martiriul. Iar nouă...
Iartă-mă, părinte Iustin! Iartă-mă! Și rugați-vă pentru mine, să nu mai rămân străin de durerea sfinției voastre...
|