Profetiile parintelui Arsenie Boca,de la Draganescu
Necredința în Dumnezeu, prezentată ca una dintre ispitele umanității promovate de ideile atee ale lui Lenin și Nietzsche
Frescele de la Drăgănescu nu respectă erminiile vreunui stil de pictură. Fără să iasă însă din învățăturile Bisericii, această pictură este una singulară și în același timp profetică.
Când intri în curtea bisericii din Drăgănescu este greu să-ți imaginezi cât de multă lume se strângea aici în vremea șederii părintelui Arsenie. Locuia peste drum de biserică și nu știi ce zugrăvea mai bine: pereții sfântului lăcaș sau sufletele credincioșilor. Veneau să-i ceară sfatul cei care îl știau de la mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde fusese stareț și duhovnic, dar veneau din București oameni care îl știau de la Schitul Maicilor. Apoi sosea lume din părțile Olteniei, neavând pe acolo un așa mare duhovnic. Ucenicii l-ar fi urmat de fapt oriunde.
PELERINAJ. "Doamne, unde am fost eu în acei ani cât părintele Arsenie era aici? Cum de nu l-am cunoscut și eu?", tot repeta mirată și cu ceva tristețe o doamnă sosită la Drăgănescu în aceeași zi cu noi. Femeia și-a purtat întrebările spre troița ridicată în curte în memoria părintelui Arsenie și a părintelui Savian Bunescu, parohul acelei vremi. A mers apoi prin cimitir, alături de medicul pensionar din Capitală și o altă doamnă care îl cunoscuseră pe părintele pictor și care făceau acum un pelerinaj de aducere aminte a unor vremuri pline de duhovnicie petrecute aici
Părintele paroh ne deschide ușile bisericii străjuite de brazi și pășim înăuntru conștienți că am putea călca la propriu chiar pe urmele marelui duhovnic. Și chiar dacă timpul și oamenii au șters urmele fizice ale pașilor lui, ne împărtășim din celelalte urme ale sale, picturile.
O dată intrat în biserică, nu știi unde să te uiți mai întâi. Pereții te cheamă cu fiecare icoană în parte. Culorile folosite sunt calde, pastelate, la această senzație de căldură contribuind și tehnica în tempera. Aveam oarecare cunoștință de pictura de aici din relatările celor care au scris și povestit despre ele, dar realitățile povestite acasă, oricât de fidele ar fi ele, parcă tot nu se potrivesc cu acelea găsite la fața locului.
Auzind de neobișnuitul picturii lumea își imaginează ceva șocant și poate sunt unii care ar strâmba din nas văzând asemenea scene în spațiul lăcașului de rugăciune dar rostul lor este acela de a învăța, de a explica anumite pilde biblice pe înțelesul omului contemporan. Nu senzaționalul trebuie căutat la Drăgănescu, ci pictura în sine care, deși ieșită din tipare, te inspiră la rugăciune și-ți aduce în minte cugetarea la viața de dincolo de mormânt.
EXPLICAȚII. Părintele Lucian Răzvan Petcu, parohul, ne-a prezentat pe scurt principalele scene zugrăvite în sfântul locaș, povestindu-ne și câteva amintiri despre părintele Arsenie Boca, pe care a avut privilegiul să-l cunoască.
În partea stângă a naosului este reprezentată în aceeași scenă lumea cu păcatele ei, cu războiul duhovnicesc al omului, în sfere colorate fiind scrise multele ispite. În partea de sus, împărăția cerurilor. Una dintre cele mai frumoase picturi din această biserică este însă învierea, în care trupul spiritualizat al Mântuitorului apare redat cu multă finețe, în fundal apărând conturul crucii, știut fiind că nu se poate înviere fără Cruce. "Cred că este unică această icoană", spune părintele.
Într-adevăr, parcă nicăieri nu am mai văzut asemenea "subțirime" a trupului lui Iisus, încât simți că poate trece prin ușile încuiate, cum a făcut când a intrat la apostoli după înviere. În partea de sus a scenei, de dimensiune redusă, apare pictată apocalipsa și, dacă te uiți atent, vezi niște zgârie-nori arzând. Scena seamănă foarte mult cu o fotografie a tragediei de la 11 septembrie 2001. Mulți au spus că aceasta nu poate fi decât o profeție, întrucât pictorul a murit în 1989.
O altă scenă inspirată din viața modernă ilustrează celebra chemare la cină: îngerul Domnului îl cheamă pe om la Cina de Sus, dar el, așezat confortabil în fotoliu, înconjurat de lux și descoperirile tehnicii, îi spune acestuia, prin telefon, că are de "rotunjit țarina", adică de stăpânit Pământul, de încercat milioanele de cai putere ai rachetelor, de populat alte planete. "Avem alte preocupări", este scris undeva pe perete.
|