Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Eu nu fac speculații cu privire la toate unghiurile de vedere din perspectivă divină, descopăr doar ce este revelat în Scriptură. Doar Sfânta Speculație dezvăluie tot ce nu este scris în Biblie.
Toată Scriptura de la prima până la ultima carte relatează această persectivă divină asupra scopului Creației. Eu înțeleg că în Biserica Ortodoxă nu se predică din ultima carte, însă trebuie să știi că trăim acele ultime clipe de har ale planetei Pământ descrise în Apocalipsa. Și e Revelație Divină (chiar așa se numește în greacă: cartea Revelației), nu Sfânta Speculație. Te-aș ruga să citești puțin solia primului înger din Apoc. 14,6-7. Solia universală a îngerului cu Adevărata Evanghelie (nu cu "o altă evanghelie") în mână, sună foarte straniu pentru un păzitor al duminicii. Urmărește te rog versetul 7, vei constata că solia din Evanghelia îngerului seamănă surprinzător cu textul poruncii a IV-a din Decalog - porunca păzirii sâmbetei. E un îndemn solemn pentru creștini (nu pentru evrei) de a-și reaminti cu "teamă" și "slavă" și "închinare" de opera Creației. Monumentul Creației este chiar ziua de închinare- Sâmbăta.
Dumnezeu nu este un zeu plăsmuit după chipul și asemănarea omului schimbător căruia îi scapă de sub control evenimentele istoriei. El a sfințit și binecuvântat sâmbăta, iar ce binecuvântează Dumnezeu e binecuvântat pe veci!
În rest, φοβήτε τόν Θεόν καί δότε αύτώ δόξαν!
P.S. Aș avea ceva de comentat cu privire la ipostasuri, însă subiectul are o puternică încărcătură off-topic. Poate în altă parte.
|
Tot nu am inteles care e perspectiva divina asa cum o intelege AZ7, in ce priveste scopul pt. care Dumnezeu a creat omul.
Daca n-ar fi fost pacatul, Scriptura (ca regulament de indreptare a ceva ce a fost strambat), ar fi fost superflua, nu ar fi fost scrisa.
Dumnezeu li S-ar fi revelat oamenilor, de la simplu la ceva mai profund si tot asa la nesfarsit, pe principiul amintit chiar de Hristos :”inca nu le puteti purta toate”, inca nu suntem in stare sa intelegem tot ce are Dumnezeu sa ne comunice, de aceea Duhul Sfant e cel care il invata treptat pe om.
Cam asta-i „Sfanta Speculatie” de dupa ce a fost scrisa Scriptura si care nu se confunda deloc cu aiuristicile noastre speculatii profane.
btw, stii ca etimologic, termenul "speculatie" deriva din latinescul "speculum"=oglinda, in intelesul de "aratare", "revelare" a ceva imposibil de vazut decat prin reflectie.
si ca sa mai speculam un pic, sa zicem ca te afli pe o insula pustie impreuna cu ultimul supravietuitor al unui trib salbatic. Presupunand ca reusiti in timp sa stabiliti un limbaj comun, si presupunand ca frica mortii ii genereaza salbaticului insomnii metafizice, cum l-ai face sa inteleaga care e scopul ultim pt. care a fost creat?
Sorry, situatia e ipotetica si extrema, dar pur si simplu, nu
mi-e clara viziunea AZ7 in privinta acestui scop. De aici se nasc atatea discutii in contrafaza si toate incongruentele de optica. Inca strang piese la acest puzzle imens.
(vezi ce se discuta si pe topicul Facere 1, 2.)
φοβήτε τόν Θεόν καί δότε αύτώ δόξαν!
είναι αλήθεια, ramane insa intrebarea pusa pe dinlauntru : ποιο είναι το όνομα του θεού?