293. Pucioșii propovăduiesc învățăturile mincinoase denunțate de Apostolul Pavel în Epistola Întâia către Timotei (partea I: oprirea de la bucate) (I)
Realitatea prezentă arată că liderii pucioși le-au impus adepților sectei “Noul Ierusalim” să observe și să împlinească cu strictețe o serie de reguli și interdicții inventate de ei, cultivând speranța că ele, prin părelnicul lor ascetism, îi vor apropia mai mult de sfințenie. Printre ele menționăm în mod deosebit unele care sunt anunțate și în Sfânta Scriptură ca fiind modalități formale de a-i îndepărta pe credincioșii creștini de adevărata credință. Or, aceasta ar trebui să se regăsească nu în biciuirea cărnii, ci în duh și în adevăr. Una dintre cele mai importante interdicții, prin efectele ei, este oprirea generalizată de la căsătorie, concomitent cu diabolizarea ei prin raționamente pseudo-teologice. O altă interdicție importantă este oprirea de la unele bucate, motivată de asemenea prin tot soiul de raționamente “savante”, care pretind că urmăresc păstrarea sănătății trupești și sufletești a omului.
Biblia atenționează limpede că aceste vremuri de amăgire sectară, în care deprinderea trupească la puțin folosește, vor veni negreșit, din “purtarea de grijă” a duhurilor celor înșelătoare și din învățăturile demonilor:
“Dar Duhul grăiește lămurit că, în vremurile cele de apoi, unii se vor depărta de la credință, luând aminte la duhurile cele înșelătoare și la învățăturile demonilor,
Prin fățărnicia unor mincinoși, care sunt înfierați în cugetul lor.
Aceștia opresc de la căsătorie și de la unele bucate, pe care Dumnezeu le-a făcut, spre gustare cu mulțumire, pentru cei credincioși și pentru cei ce au cunoscut adevărul,
Pentru că orice făptură a lui Dumnezeu este bună și nimic nu este de lepădat, dacă se ia cu mulțumire;
Căci se sfințește prin cuvântul lui Dumnezeu și prin rugăciune.
Punându-le înaintea fraților acestea, vei fi bun slujitor al lui Hristos Iisus, hrănindu-te cu cuvintele credinței și ale bunei învățături căreia ai urmat;
Iar de basmele cele lumești și băbești, ferește-te și deprinde-te cu dreapta credință.
Căci deprinderea trupească la puțin folosește, dar dreapta credință spre toate este de folos, având făgăduința vieții de acum și a celei ce va să vină.
Vrednic de credință este acest cuvânt și vrednic de toată primirea,
Fiindcă pentru aceasta ne și ostenim și suntem ocărâți și ne luptăm, căci ne-am pus nădejdea în Dumnezeul cel viu, Care este Mântuitorul tuturor oamenilor, mai ales al credincioșilor.
Acestea să le poruncești și să-i înveți.” ( 1 Tim 4,1-11)
Întrucât secta “Noul Ierusalim” are rădăcini până prin anul 1955 și chiar mai înainte, ne punem întrebarea legitimă: A fost dintotdeauna așa? Sunt aceste interdicții perene, deci dovedesc o implicare serioasă a divinității în corectarea unor obiceiuri omenești, sau ele sunt invenții de moment, al căror autor este una sau alta dintre falsele “proorocițe” care s-au perindat la conducerea sectei?
O cercetare atentă a “mesajelor” pucioșești despre care liderii pretind că le-au primit direct din gura lui Dumnezeu, arată că niciuna dintre interdicțiile de astăzi nu funcționa de la bun început. Unele, cum ar fi interdicția de a săra alimentele, sunt atât de noi, încât mulți pucioși de rând nici nu s-au obișnuit bine cu ele.
*
La început, pe “vremea Verginicăi” (1955-1980), interdicția de a mânca mâncăruri cu carne se limita strict la posturile de peste an, obicei care se regăsește aidoma și în Biserica majoritară. Nici o deosebire în acest sens nu se făcea semnalată, ceea ce arată că mâncărurile de carne nu fuseseră încă “diabolizate” de către liderii sectei (pe vremea aceea, aceștia erau nominalizați în persoana Verginicăi în primul rând, și apoi cei doi păstori – nea’Mișu și nea’Cristea). Un mesaj din anul 1973 arată că vânzătorii de carne și de băutură sunt blestemați dacă își exercită meseria în zilele de post, ceea ce sugerează că ei ar putea face acest lucru foarte bine și fără nicio supărare doar în celelalte zile:
“Vai de omul care în zilele de post vinde carne, care vinde băutură în zilele de post!” (citat din “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, datat 25-4-1973)
Un alt “Cuvânt”, de data aceasta din anul 1974, arată că pe vremea aceea pucioșii din “poporul Verginicăi” nu se deosebeau prea mult în obiceiuri de creștinii “de rând”, care mergeau la biserica din sat. O problemă de conștiință menționată aici este aceea că autoritățile laice s-ar putea să ridice pretenția ca unii adepți de-ai Verginicăi să mănânce carne în post, pentru a dovedi că disprețuiesc credința creștină și apreciază ateismul. În acest caz, adepții sunt instruiți să se apere cu înțelepciune, răspunzând că e vorba nu de vreo opțiune voluntară sau de vreun atașament ideologic, ci doar de respectarea neutră a unei tradiții (postul bisericesc), moștenită de la părinți și consemnată în cărțile bisericești și în calendare:
“ Ai să fii pus cu sila să mănânci carne în zi de post. Ai să fii întrebat de ce nu mănânci de dulce, iar tu să spui așa: „Mama și tata m-au învățat, și așa îi învăț și eu pe copiii mei, și așa scrie și în carte, și în calendar“. Și dacă te duci în biserică, aproapele de acolo te dușmănește că nu faci ca el.” (citat din “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, datat 8-9-1974)
Așadar, din nou vedem că în acei ani nu se punea deloc problema generalizării interdicției de a mânca mâncăruri cu carne. Mai mult, cerința de a nu mânca mâncăruri cu carne în zilele de post este cerută în mod explicit preotului, care ar trebui să fie un exemplu ireproșabil în acest sens:
“... Tată, auziți bine cuvintele de la Mine. Moșii și strămoșii voștri, în ajunul acestor zile mari, se rugau și posteau. Am deschis cerul și am văzut preot mergând cu botezul din casă în casă și a găsit mâncând carne de ajunul Bobotezei și i-au zis: „Hai, părinte, să mâncăm“. Și ce au zis: „Dacă preotul a mâncat, de ce să nu mâncăm și noi?“. Ferice de preotul care nu a mâncat și a mustrat. Mai sunt preoți, dar mai rar care trăiesc în post și în rugăciune și iubesc poporul care este cu Domnul, și acești preoți se vor socoti la preț, nu un leu, nici o sută, nici o mie, nici zece mii, ci milioane de lei.” (citat din “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, datat 19-1-1975)
Anul 1975 este anul în care se consemnează primele deviații de sens în ceea ce privește “mâncarea de carne” de către adepții creștini. În afară de post, care era strict recomandat, apare o temere cu iz vechi-testamentar că adepții Verginicăi ar putea să se “spurce” cu oarece cărnuri “nepermise”, cumpărate de pe piață fără o cercetare atentă a sursei acestora. Lista acestor “spurcăciuni” nu ne este prezentată, dar este sugerată: este vorba de aceleași interdicții care în Vechiul Testament apar la categoria “animale necurate”. Un exemplu infantil, cu o povestioară care relatează un dialog dintre “Dumnezeu și Sfântul Petru”, într-una dintre plimbările lor “incognito” de pe pământ, pune deja sub semnul întrebării obiceiurile oamenilor de a cumpăra “stârvuri din magazine” și a le devora precum ciorile. Exemplul se încheie și cu un îndemn, precedat de o interdicție: “nu mai mâncați lucruri care nu știți de unde sunt. Mâncați lucruri făcute de voi” . Cu alte cuvinte, adepții Verginicăi sunt invitați “să nu mai cumpere carne și cârnați de la măcelărie” (așa cum făcea Pavel la 1 Corinteni, 10,25 cu o “ușurință dusă până la iresponsabilitate”), ca "să nu se spurce" sau “să moară”, ci să-și crească singuri, cu mâna lor, animalele pe care urmează să le taie și să le mănânce:
“... Am grăit de multe ori: nu mai mâncați lucruri care nu știți de unde sunt. Mâncați lucruri făcute de voi. Voi vă duceți să cumpărați un miel. Îl vezi că e miel. Dacă te duci să cumperi un vițel, îl vezi că e vițel, dar tu nu știi să nu fi fost dăruit, să nu fi fost hulit. Dacă tu vrei să mănânci, ceea ce mănânci crește tu, cu mâna ta, că altfel te spurci, că altfel mori. O, nu vreți să fiți sfinți! […] Am văzut odată cum a venit din străinătate un puhoi de ciori pe pământ, un stol mare, și eram cu Petru, prietenul Meu. Și au găsit ciorile pe câmp un stârv spurcat și s-au așezat și l-au mâncat. Și Petru zice: „Vai, Doamne, așa mâncare mănâncă ciorile acestea?“. Și am zis: „Așa mănâncă, Petre, căci ciorile sunt ciori“. Și i-am povestit că aceste ciori sunt omenirea de astăzi, care mănâncă ce nu știe, carne și de om, și de cățel, și de pisică, și de șoarece. Atunci au găsit pe câmp acel stârv, dar acum acest stârv e în magazine. Creștine, ține ascuns aceasta, ca să nu se cunoască de lume că voi știți. Și atunci Petru a pus mâna la gură și a plâns cu amar și Eu am spus: „Așa vor ajunge robii Mei“. Am grăit de multe ori: nu mai mâncați lucruri care nu știți de unde sunt. Mâncați lucruri făcute de voi.” (citat din “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, datat 16-4-1975)
|