S-a spus de nu stiu cate ori pana acum, "a intra in odihna lui Dumnezeu " nu e o sintagma oarecare, ci are un sens foarte, foarte adanc, strans legat de Inviere. Daca pt. voi, Invierea e un eveniment care a trecut si doar atat, treaba voastra. INVIEREA DEPASESTE SPATIUL SI TIMPUL, E MEREU ACTUALA, IN SFANTA LITURGHIE ORTODOXA, unde fiecare persoana care se naste in lume, e invitata sa inceapa sa-si insuseasca personal PROPRIA INVIERE, impartasindu-se de CEL INVIAT. Si de abia dncolo va fi deplina.
Chiar nimic nu pomeneste Noul Testament despre ce faceau primii crestini in ziua intai a saptamanii?? ia sa vedem..
Daca Invierea e un eveniment care trebuie comemorat in 16 Nissan (indiferent in ce zi a saptamanii cade), care e motivul pt. care primii crestini se strangeau in prima zi a saptamanii pt. frangerea painii (care e legata de Cina cea de taina )?
De ex., Apostolul Pavel in Troa, intr-o zi „oarecare” de Duminica, ce a facut?
O zi de Duminica, care nu era 16 Nissan , pt. ca ni se spune cu un rand mai sus, ca era dupa terminarea sarbatorii Azimelor (care are loc intre 14-23 Nisan), cand Pavel a plecat cu corabia din Filipi spre Troa, unde a ajuns in 5 zile. Adica pe 28 Nisan: Fapte 20,6 „Iar noi, după zilele Azimelor, am pornit cu corabia de la Filipi și în cinci zile am sosit la ei în Troa, unde am rămas șapte zile.
„În ziua întâi a săptămânii (Duminică) adunându-ne noi să frângem pâinea, Pavel, care avea de gând să plece a doua zi, a început să le vorbească și a prelungit cuvântul lui până la miezul nopții” ( Fapte 20,7).
Intrebare pt. AZ7: de ce au frant painea intr-o zi de Duminica dupa 28 Nisan? Ce comemoreaza crestinii la acea data?
Cum respecta AZ7 acest episod al Sf. Pavel? . Frangerea painii intr-o zi de Duminica dupa 16 Nisan.
Asta pt. ca AZ7 afirma sus si tare ca ei „respecta” cu acrivie ce au facut apostolii.
La fel cum, AZ7 respecta si episodul in care Petru se roaga pentru Tabita cea moarta si deci si ei se roaga pt. cei morti, nu-i asa?
|