Eu personal cred ca gasim lucruri de valoare in fiecare spiritualitate... ma fascineaza anumite spiritualitati : ale musulmanilor, ale iudeilor, ale catolicilor, ale protestantilor, ale budistilor si ale hindusilor.. toate aceste culturi religioase au niste lucruri foarte atragatoare, fascinante si interesante.. pe mine unul ma fascineaza.. totusi.. consider ca ar fi greu ca amestecandu-le sa extragem numai ce este bun din ele.. ideea e ca aceste religii contin puncte de vedere interesante care pot fi adevarate sau nu.. posibilitatea de a se alege numai ce e adevarat e destul de mica si cel mai mare risc in ecuatia asta e pierderea sanctitatii, a harului care se considera ca e la noi la ortodocsi.. orice compromis ar periclita lucrul acesta... Si asa am compromis mult prea multe cand am aderat la dialogul ecumenic.. Am schimbat calendarul.. Am reformat eclesiologia.. Am reformat liturghia.. Ierarhia care ne conduce nu inspira incredere.. Vezi colaborarile cu statul.. Vezi ce au facut noii calendaristii cu ortodocsii pravoslavnici.. cum i-a persecutat si cum poate si azi ii mai persecuta.. Asta ca sa nu mai zic ca ne-am reunit cu non-calcedonienii.. Vezi intelegerea de la Chambesy(Chambesy Agreement) care e un pic cam dubioasa.. La fel ca in cazul cu calendarul.. asemenea chestii au o natura dubioasa.. Astea fiind spuse cred ca daca Biserica daca ar avea coloana si ar fi dreapta, ar fi Ea in stare sa guverneze si sa faca alegerile corecte.. Dreptatea da incredere.. Dupa cum si Solomon zicea: cei drepti sunt curajosi ca leii.. Daca Biserica, adica capii Ei - cei ce o guverneaza - ar fi intelepti ar putea sa extraga nectarul din toate cele ce sunt cum a facut-o in momentele Sale de glorie sa aleaga ce e bine si sa lepede ce e rau.. Parafrazandu-l pe Sf. Vasile cel Mare, sa fim ca niste albine, sa extragem nectarul din fiecare floare.. Pana la urma totul se reduce la conducatorii Bisericii.. Ei sunt cei ce au carma Bisericii..
|