Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Imi vine greu sa ma rog doar pentru mine. Sau doar pentru familia mea.
Mi se pare ca e un act aproape egoist cand spun "miluieste-ma", "iarta-ma", "mantuieste-ma", "ajuta-ma".
Trebuie sa ne rugam si pentru eterodocsi (pentru ei, nu impreuna cu ei).
|
Multe dintre rugaciunile Sfintilor Parinti sunt la singular... deci
"singularul" nu poate fi suspectat de egoism.
Pana la a ajunge sa te rogi pentru altii (necunoscuti) trebuie sa ajungi sa te rogi bine pentru tine, sa fi dobandit rugaciune asezata.
Cat despre
rugaciunea pentru eterodocsi... pe aceasta o vad ca un mare dar al lui Dumnezeu.
Fereasca Domnul ca, fiind inselati, sa uitam de rugaciunea pentru caderile noastre si sa ne avantam in rugaciunea pentru eterodocsi.
Este nevoie de mare putere in a te ruga pentru eterodocsi sau pentru ortodocsii "cu numele", care zac in toate patimile.
Patimile lor sunt duhuri necurate, iar
a te ruga pentru ei este totuna cu a lupta cu duhurile necurate care ii tin legati pe aceia.
Trebuie sa fii intarit mai inainte de a te avanta in astfel de rugaciuni.
A iubi, a ajuta si a mangaia cu cuvantul si cu fapta pe oricine este lucru bineplacut lui Dumnezeu... si la indemana oricui.
A te ruga insa pentru oameni cazuti si straini de Biserica... este lucru vrednic de mare har, deci nu la indemana tuturor.
P.S. Sa fim "egoisti"... sa ne rugam mai mult decat toti, sa postim mai mult decat toti, sa tacem si sa iertam mai mult decat toti, sa ne spovedim mai des decat toti... iar "egoismul" nostru se va transforma in izvor de pace pentru toti cei din jurul nostru.
"
Dobandeste pacea (harul) si mii se vor mantui in jurul tau." (Sfantul Serafim de Sarov)