Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Pana una-alta, lamureste-ne daca esti yoghin sau budist.
|
Nu sunt nimic. Sunt doar Eu si Dumnezeu, pe ambii incercand sa-i inteleg.
Citat:
Apoi fa-ma sa inteleg ce inseamna pentru tine pacatul (impotriva cui pacatuiesti?).
|
Ti-am mai explicat ca pacatul inseamna GRESEALA (GRESEALA VOLUNTARA - PACAT sau INVOLUNTARA - GRESEALA NECONSTIENTIZATA). In primul rand pacatuiesti impotriva ta, impotriva fiintei tale. Si impotriva lui Dumnezeu, impotriva legilor lui Dumnezeu.
Citat:
Ca sa nu vorbim in termeni generici si greu de priceput ("gresela este tot un pacat. Dar devine pacat atunci cand esti pus voluntar fatza in fatza cu ea"), sa dam exemple:
Ne aflam intr-o conversatie. La un moment dat, sunt intrebat la ce ora incepe duminica Liturghia la catedrala. Raspund: la ora 10:00 dimineata. Eu nu stiu ca de fapt Liturghia va fi la 09:00 incepand cu duminica asta... Iata ca am gresit, omul pierde o ora de rugaciune din cauza mea. Cu toate acestea, n-am vrut sa-l induc in eroare, deci nu am pacat. Insa am gresit, mintind involuntar, evident.
Daca, in aceeasi conversatie, din rautate, eu il trimit pe om la Liturghie la ora 10:00 stiind ca s-a schimbat ora de inceput, comit pacat mintindu-l in fata.
Acum da-mi tu un exemplu de greseala versus pacat.
|
La faza asta, tu ai pacatuit constient, deoarece nu ai verificat in prealabil daca Liturghia este programata si pentru duminica asta la 10:00 dimineata. Ca sa nu fi pacatuit, ar fi trebuit sa raspunzi: "De obicei Liturghia incepe la 10:00 dimineata duminica". Astfel nu ai fi pacatuit, dand un raspuns corect. Sau daca ai fi verificat ca este programata pentru 10:00 dimineata, ai fi putut raspunde "Liturghia este programata pentru 10:00 dimineata, duminica". Observi diferenta? In cazul asta afirmatiile sunt Adevarate. Daca zici: "Incepe la 10:00" inseamna ca te dai drept proroc mincinos, deoarece nu stii cum Dumnezeu aranjeaza intre timp lucrurile. :)
De fapt si eu am gresit prin afirmatia "ai pacatuit constient", deoarece tu n-ai pacatuit constient, a fost o greseala pentru ca n-ai stiut. Pacatul tau este de a nu-ti cauta si indrepta greselile astea inconstiente. Dar acum, daca incepi sa intelegi cum printr-o afirmatie falsa pacatuiesti inconstient (gresesti), devine un pacat propriu-zis (minciuna) sa faci afirmatii false.
Trebuie pentru orice lucru pe care il scoti din gura sa cantaresti valoarea de Adevar. Trebuie ca ceea ce spui sa fie cat mai adevarat in limitele pe care le intelegi. Daca nu-ti dai silinta sa faci asta, de acum incolo este un Pacat, deoarece acum ai inteles cum minti facand afirmatii false.