294. Pucioșii propovăduiesc învățăturile mincinoase denunțate de Apostolul Pavel
294. Pucioșii propovăduiesc învățăturile mincinoase denunțate de Apostolul Pavel în Epistola Întâia către Timotei (partea a II-a: oprirea de la căsătorie) (II)
“Dumnezeul” Pucioasei i l-a adus Verginicăi ca soț pe Nicolae Stoica tocmai pentru că El credea că este “atotștiutorul” care îl vedea pe Nicolae în viitor “ca stâlp pentru comuna Mănești, ca un pod pentru mântuirea neamului” (citat din “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, datat 7 iunie 1964) și tocmai de aceea El l-a “iubit mai mult ca pe îngeri și pe sfinți” (citat din “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, datat 23-2-1973) pe bețivanul și desfrânatul de Nicolae. Atât de mult, încât nu pe el îl vedea vinovat pentru bețiile și aventurile lui amoroase, ci pe aceia care știau metehnele lui Nicolae Stoica dar nu-l smulgeau din obiceiul beției, și nici nu le mustrau pe femeile ușuratice care-i acceptau avansurile (în timp ce mustrarea lui Nicolae nici nu intra în discuție):
“Dacă îl vedea pe Nicolae cu sticluța în mână, zicea: “L-am văzut cu sticla, și eu să muncesc la casa sa?” Dacă l-ai văzut, de ce n-ai muncit? “Am văzut pe Nicolae cu mândruța, și eu să fac căsuța lui?” Ține minte, fiule, dacă l-ai văzut, de ce n-ai pus duhul în lucru, să munciți, să mustri mândruța!” (citat din “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, datat 20 mai/2 iunie 1973)
Acum, El este același “Dumnezeu” Pucios “atotputernic” care se roagă de păstori ca să-l aducă pe Nicolae înapoi acasă la “vasul Domnului”, Verginica:
“Fiule Daniele și fiule Dumitru, aveți grijă de Nicolae, mâna vasului Meu. Mare va fi plata voastră dacă-l veți aduce pe Nicolae acasă.” (citat din “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, datat 13/26 februarie 1972)
Ba mai mult, “Dumnezeul” Pucioasei apelează la păstorii pucioși ca să se facă ei intermediari și să-l ia cu binișorul pe Nicolae și să-l iscodească, să vadă cam ce planuri are, și să-l ducă cu vorba, poate, poate ar vrea totuși să se întoarcă la Verginica de bunăvoie (dar Nicolae nu s-a mai întors niciodată, deci speranțele Dumnezeului Pucios că poate-poate s-au dovedit a fi speranțe deșarte). Ba, să-l mai roage ei și pe preotul satului ca să înalțe niscai rugăciuni mai speciale către Dumnezeul cel adevărat, poate se va milostivi să-l dezlege pe Nicolae de fermece ca să scape de darul băuturii fermecate și să-i dea gândul cel bun ca să se întoarcă înapoi acasă la Verginica:
“Daniele, iată ce-ți grăiește Domnul: cu Nicolae, tată, ți-am spus, mai ia-l cu binele, poate cu binele se va întoarce. Nu vrea să mai primească nici unul de la vasul Meu. Crezi? Măi tată, mai ia-l și cu binele. Vezi ce vrea să facă. Mai du-te la preotul acela și spune-i, tată, preotului, să se ocupe de Nicolae. Să fie slujbă întărită pentru vindecarea lui Nicolae. Spune- i că e vrăjit și i-a dat băutură fermecată ca să tragă cum trage pasărea la apă.” (citat din “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, datat 5/18 august 1973)
Căsătoria era zugrăvită ca o opțiune plină de responsabilități și pericole. În special grija soților față de pruncii pe care i-au zămislit și i-au născut trebuia să fie primordială. Pericolul neîmplinirii acestei obligații este abil speculat de Verginica și transformat într-o dezamăgire manifestă față de căsătorie și apoi într-o recomandare că mai bine ar fi să se renunțe la ea :
“Ai grijă de puii pe care-i ai zămisliți. Începând de la clipa zămislirii și până la clipa sfârșitului, vei răspunde de toate pierderile, că mai bine nu te căsătoreai decât să-ți fie semănătura deșartă.” (citat din “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, datat 26-2-1972)
Tinerii simpatizanți ai sectei (și mai ales tinerele care tânjeau să devină mămici) erau în mod vădit dornici de căsătorie, lucru care-i dă prilejul Verginicăi să-și manifeste tânguios dezamăgirea, dar și propensiunea spre ascundere: deocamdată intențiile ei de a-i opri pe viitor pe tineri de la căsătorie sunt disimulate, ca “să nu se ducă vestea” rea care să-i sperie, și ca să-i poată totuși atrage la ea prin înșelăciune:
“Oița Mea, mioarele Mele, care dintre mioarele Mele voiesc să stea necăsătorite? O, de s-ar duce vestea aceasta peste tot, n-ar mai sta nici una lângă Mine, că am un număr de miorițe care abia așteaptă căsătoria și n-ar mai sta nici una dacă ar afla acest lucru.” (citat din “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, datat 23-2-1973)
Un dialog spiritual cu nea’Mișu ( alias “păstorul Daniel”) dezvăluie intențiile Verginicăi față de tinerii atrași deja în mrejele sectei: în viitorul apropiat se va renunța complet la căsătorie, după modelul mânăstirilor autentice. Dar nu se punea problema trimiterii tinerilor la mănăstirile care fac ascultare de B.O.R., ci ținerea lor acasă, unde ei urmau să clocească, observând un simulacru de viață mănăstirească. Ideea e susținută de o referință imaginară, luată de undeva – nu se știe de unde – din Scriptură:
“Daniele, a fost vremea când am căsătorit, dar vine vremea să nu le mai căsătorim. Nu să le trimitem în mănăstiri, ci să le ținem în casele noastre. E scris în Scriptură.” (citat din “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, datat 8/21 iulie 1973
|