Citat:
În prealabil postat de FiulRisipitor
Viata Sfintei Maria Egipteanca - Sursa: http://www.nistea.com/maria_egipteanca.htm
"Iară dupre multă vreme a zis femeia către Zosima: Avva Zosima, nu se cade ție să mă blagoslovești, și rugăciuni să faci, pentru că tu ești cinstit cu vrednicia preoției, și de mulți ani stând înaintea Sfântului Altar, aduci Domnului darurile dumnezeeștilor Taine?"
Daca o sa citesti tot o sa vezi cui s-a spovedit Sfanta Maria Egipteanca si o sa vezi ca numai de la preot a primit Impartasania.
PRÉOT, preoți, s. m. Slujitor al unui cult religios, învestit cu dreptul de a oficia actele de cult; popă. ♦ Fig. Cel care slujește un ideal, o învățătură; apostol. ◊ Mare preot = conducătorul suprem al cultului (la vechii evrei, egipteni etc.). – Din lat. presbiterum.
PRÉOT ~ți m. 1) (mai ales în biserica ortodoxă) Slujitor al cultului; popă. 2) fig. Persoană care slujește cu devotament unui ideal, unei cauze; apostol. /<lat. praesbiter
daca pui la feminin:
PREOTEÁSĂ ~ése f. 1) Soție a preotului. 2) înv. Femeie care oficia cultul religios într-un templu păgân. [G.-D. preotesei; Sil. pre-o-] /preot + suf. ~easă
Presupun ca vei vrea sa schimbi si dictionarele?
|
Pai tocmai ca in momentul in care l-a intalnit pe parinte era deja desavarsita, si preotul era acolo ca sa vada pe cineva mai desavarsit decal el, in timp ce ea nu se spovedise nimanui altuia decat lui Dumnezeu ca sa ajunga la acea desavarsire! Impartasania insa este obligatorie pentru mantuire, asta preotul trebuia sa o dea. Voi sunteti tare rau voitori si va faceti ca nu intelegeti.
Taina Spovedaniei la preot a spus cineva mai sus cand a fost introdusa, secole dupa inceperea crestinatatii si nimeni nu si-a pus vreo problema cand a modificat traditia anterioara de cateva secole. Cand insa este vorba de femeie, suntem tare rigurosi daca a existat sau nu la primii crestini si nici macar ceea ce a existat, diaconatul, nu i se da inapoi. Dar toate astea se vor schimba. Vor veni vremuri mai drepte. Ieri seara am vorbit cu unul din preotii ortodocsi din oras, cel de la biserica ruseasca, despre preotia la femei. A zis ca este evident ca Iisus a venit pentru toti oamenii, in Hristos nu mai exista nici barbat si nici femeie, si ca la Cincizecime Duhul Sfant a coborat si peste femei, mai ales peste Sfanta Fecioara, dar problema ortodoxiei este ca, fiind biserica teritoriala, peste traditia cu T mare s-au suprapus o gramada de traditii cu t mic. Si asa a inceput sa imi spuna ce socat a ramas el ca occidental, si fiind si ex-catolic (s-a convertit la Ortodoxie in urma cu 30 de ani), deci ce socat a ramas cand, vazand ca una din femei nu a venit sa sarute crucea dupa Liturghie asa cum se obisnuieste la ei, a intrebat-o de ce nu a venit iar ea i-a raspuns ca este la ciclu. A ramas extrem de socat pentru ca Iisus a venit pentru toata lumea, fara exceptii, asa ca pentru el a fost un soc sa afle ca in unele tari ortodoxe femeile au astfel de interdictii. I-am zis ca nu numai asta, dar nici in Altar nu au voie sa intre. A zis ca si asta l-a socat, si l-a socat si faptul ca la Botez preotii intra doar cu baietii in altar, dar ca el, cand si-a botezat propria fiica, a intrat cu ea in Altar pentru ca Iisus a venit pentru toata lumea. Bravo lui! Iar cum stiti ca interzicerea de a intra cu fetele in Altar semnifica faptul ca doar baietii sunt chemati sa fie preoti, ei iata ca acu' si femeile vor fi chemate! Purtata in Altar de propriul tata, ce fata fericita! Asa ca l-am intrebat cum atunci, daca este deacord ca darurile Duhului Sfant sunt pentru toata lumea fara discriminare pe sexe, cum atunci nu sunt femei preot la ortodocsi? A zis ca singura problema este ca mentalitatile nu sunt inca pregatite, dar ca din punct de vedere canonic nu exista nimic care sa impiedice preotia la femei datorita faptului ca a existat ordinatie sacramentala a femeilor prin punerea mainilor de catre episcopi la femeile diacon. Si ca atare subiectul este in faza de discutii la nivel inalt, pentru ca trebuie mai intai pregatite mentalitatile pentru a le putea primi pe femeile preot. Ce m-am bucurat cand am auzit formula magica de care va impiedicati si voi atata: punerea mainilor de catre episcop!! Si a mai zis ca discutiile au inceput mai ales din cauza occidentalilor care au trecut la ortodoxie si care au fost socati de modul in care este tratata femeia in aceste biserici. Slava Domnului ca au emigrat ortodocsii si prin occident! Asa ca pregatiti-va pentru timpuri mai drepte in Biserica Ortodoxa, ca va fi cu punerea mainilor asa cum va place voua, si conform Bibliei, fara nici o interdictie canonica. La nivel inalt nu s-a auzit de parerile parintelui Cleopa, asta ca sa raspund si altcuiva de pe site...