View Single Post
Vechi 21.01.2011, 21:14:14
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Din moment ce raspunderea pentru administrarea impartasaniei revine preotului, mi se pare justificat ca sunt preoti care impartasesc copiii de pana la 6-7 ani chiar si daca au mancat.

Cunosc o fata de 13 ani care are retard mintal destul de sever. Desigur, a fost botezata in pruncie, inainte de a se descoperi problema ei. Preotul de care apartine o impartaseste de cateva ori pe an, cand e solicitat de familie.
Am aflat aceasta fiind o data in casa respectiva chiar la momentul impartasaniei fetei. Cand am ridicat problema cu spovedania, constiinta de sine etc., care se cer la copilul de peste 7 ani, preotul a spus: "eu o impartasesc ca pe un copil de 1 an; atat e varsta ei mintala, chiar daca trupul arata de 13 ani. Asa cum am botezat-o si imediat am impartasit-o acum 13 ani, asa o impartasesc si acum. Pentru ea, nu a trecut decat echivalentul unui an. Nu pot sa-i refuz pe Hristos doar pentru ca nu-L intelege pe Hristos. Cati dintre noi se pot lauda ca il inteleg pe Hristos ? Eu nu, caci de exemplu inca nu imi pot iubi vrajmasii".

Eu n-am mai avut replica, de teama sa nu aud ceva si mai teribil despre lucrarea lui Hristos in Biserica ortodoxa, acolo unde pana si "defavorizatii" sortii au parte de Hristos in forma considerata cea mai plenara: impartasirea cu Trupul si Sangele Lui.

Dar... ma gandeam la doctrina botezului adultilor: aceasta fata, daca era (neo)protestanta, nu mai putea fi botezata niciodata, fiindca ea nu putea nici la 18, nici la 30 de ani, sa fie o persoana adulta responsabila, care sa faca "pactul" cu Hristos in deplina cunostinta de cauza. Si m-am gandit: daca Hristos S-a jertfit pentru toti oamenii, inclusiv pentru cei mai mari pacatosi si ticalosi, oare trebuie ca unele confesiuni care isi zic crestine sa refuze intrarea imparatiei cerurilor unor nevinovati care au avut ghinionul sa se nasca cu o minte care nu poate evolua normal ?
Aceasta deschidere a imparatiei lui Dumnezeu pentru toti, neconditionata de nici un factor social, intelectual sau de alta natura, m-a facut sa ma intereseze ortodoxia, ca domeniu de studiere. Altfel, nu sunt cine stie ce credincios .
Reply With Quote