View Single Post
Vechi 22.01.2011, 12:50:30
Scotsman
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Pippo_ Vezi mesajul
Iti multumesc pentru explicatii. Inteleg aspectele astea si cred ca suntem pe aceeasi directie. Ma bucur

Deci in toate cazurile, a ne da silinta sa intelegem (rational) cat mai corect realitatea, e fundamental pentru parcurgerea drumului spre sfintenie.
Este fundamental sa intelegem corect.Intrucat am obiceiul sa plictisesc crancen,o sa inchei cu un scurt argument.In scena in care Pavel si Barnaba se intalnesc cu acele multimi,gestul de a-si rupe hainele este precum un reflector al unui regizor iscusit care,intr-un moment dramatic dintr-o piesa,pune lumina pe un actor,intr-un anumit moment.Este clar ca acolo exista o semnificatie.Asa si gestul lor,intr-o scena in miscare,in plina desfasurare,cu multimi agitandu-se,cei doi isi rup hainele.

Gestul are o explicatie.Bunul,blandul si credinciosul Iov cand a auzit de tragediile inexplicabile care il loveau si-au rupt hainele(Iov 1:20).Arhiereul din Marcu 14:63 isi sfasie hainele cand considera ca Mantuitorul a spus o blasfemie.Gestul este unul dramatic,denota o tulburare profunda,o zbatere a constiintei celui care face acest gest,se intimpla in momente dramatice,aproape paroxistice.

In Faptele Apostolilor 14:11-18 Pavel si Barnaba isi rup hainele si sar in mijlocul lor.O scena cutremuratoare.Ceva i-a nelinistit,i-a intristat atat de tare,i-a tulburat atat de profund,incat au apelat la acel gest extrem,facut in situatii teribile.Problema era perceptia celor din jurul lor.Daca acestia,in loc sa inteleaga mesajul corect al Mantuitorului,se complaceau si preferau sa-i glorifice pe cei doi atunci totul era pierdut.

Altcineva poate ar fi ezitat in fata unei asemenea tentatii,de a fi adulat precum un zeu.Nu si Pavel sau Barnaba.Despre Apostolul Pavel,care era un iudeu, se spune ca studiase la scoala lui Gamaliel.Nu era un ignorant,era un intelectual si cu toate acestea reactioneza precum un lider de manifestatie.Pentru el era de neconceput inlocuirea a ceea ce este divin,sau punerea pe picior de egalitate,cu desertaciunea umana,trecatoare,praf si pulbere.Daca realitatea era perceputa in acest fel atunci mesajul si lupta lor era inutila.Nu mai puteau transmite un mesaj izbavitor ci doar ar fi vestit o alta credinta populara pur omenesca,interesanta dar nu mantuitoare.

In Romani 1:1-6 Apostolul Pavel defineste extrem de clar si precis realitatea la care se raporta.Pentru Pavel o perceptie eronata,falsificata sau schimbata a mesajului era o drama similara cu ceea ce simtise Iov.Traia profund menirea sa si stia ca daca nu lupta mai presus de puterile sale mesajul Domnului va fi alterat.Asa ceva nu putea sa conceapa.In aceea scena cu o tensiune extrema,Pavel isi rupe hainele,se arunca in mijlocul lor,urla la ei si pana la urma reuseste sa-i linisteasca,aratindu-le care este realitatea pe care trebuie sa o inteleaga.Gesturile lor aproape disperate sunt dovada ca intelegerea realitatii pe care o propovaduiau nu era o fictiune,se baza pe fapte reale,trebuia inteleasa intr-un anumit mod care putea influenta tot cursul lumii.

Da,eu cred ca intelegerea realitatii este esentiala.Multi cadem in tentatia acelor multimi de a da o interpretare usoara,de a ne raportam la ce percepem noi in realitatea imediata.Pavel a luptat impotriva acestui gen de intelegere superficiala,toata epistolele sale sunt dovada.El vroia sa transmita o schimbare profunda,unica,nu era loc de interpretari de iarmaroc.Dar pentru acestea avea nevoie de o intelegere corecta,de o perceptie corecta.

Imi cer scuze pentru tot acest sir de explicatii amatoare.Sunt oameni cu har de la Cel de Sus care percep realitatea asa cum eu nu o voi intelege niciodata.Sa ne ajute Cel de Sus pe toti.

Last edited by Scotsman; 23.01.2011 at 01:56:33.
Reply With Quote