View Single Post
Vechi 20.06.2007, 23:11:16
ancah
Guest

Implicit

Si nu ne duce pre noi īntru ispita
Cāt de putin īi trebuie omului ca sa-si īntoarca fata de la Tine spre idoli!
El e īmpresurat de catre ispite ca de un vifor, si e neputincios ca spuma unui rāu zbuciumat de munte.
Daca-i bogat, īndata cugeta ca este deopotriva cu Tine, sau Te pune mai prejos de el, sau īsi īmpodobeste casa cu icoanele Tale ca si cu niste obiecte decorative.
Daca raul bate la usa lui, cade īn ispita de a se tocmi cu Tine sau de a Te lepada cu totul.
Daca īl chemi sa se jertfeasca, se razvrateste. Daca-l trimiti la moarte, tremura.
Daca-l īmbii cu toate desfatarile pamāntului, e īn primejdie sa-si otraveasca si sa-si omoare propriul suflet.
Daca descoperi ochilor lui legile purtarii Tale de grija, el cārteste: Lumea e minunata si īn sine, si fara Facator.
Ne umple de neliniste lumina Ta, Luminate Tata al nostru, ca pe niste fluturi de noapte. Cānd ne chemi la lumina, noi dam fuga la īntuneric; cānd sāntem pusi īn īntuneric, cautam lumina.
Inaintea noastra se afla mreaja multor cai, īnsa ne temem sa mergem pāna la capat pe vreuna din ele, fiindca la orice capat ne asteapta si ne momesc ispite.
Iar calea ce duce la Tine este taiata de multe ispite si de multe, multe prapastii, īnainte sa vina ispita asupra noastra, pare ca ne urmezi ca un nor luminos, dar cānd ispita vine, dispari. Noi ne agitam tulburati si ne punem īntrebarea chinuitoare: cānd ne-am īnselat, cānd am crezut ca esti de fata sau cānd am crezut ca lipsesti?
In toate ispitele noastre ne īntrebam: Tu esti Tatal nostru? Toate ispitele noastre ne aduc īn minte aceeasi īntrebare pe care tot ce este īn jurul nostru ne-o aduce īn minte īn fiecare zi si īn fiecare noapte:
Ce gāndesti despre Domnul?
Unde este El si cine este El?
Esti cu El sau esti fara El?
Da-mi putere, Tatal si Facatorul meu, ca sa pot īn fiecare clipa, fie ea luminoasa ori īntunecata, a vietii mele, sa raspund la fiecare ispita cu putinta unul si acelasi lucru:
Domnul este Domnul. El e acolo unde sānt eu si acolo unde nu sānt eu.
Eu tind īntotdeauna patimasa mea inima catre Dānsul si māinile mele catre sfintele Lui vesminte ca un copil catre Tatal sau Cel iubit.
Cum as putea trai fara El? Asta ar īnsemna ca pot sa traiesc īn acelasi timp si fara mine īnsumi. Cum as putea sa fiu īmpotriva Lui? Asta ar īnsemna ca sānt īn acelasi timp si īmpotriva mea.
Fiul drept urmeaza tatalui sau cu cinstire, pace si bucurie.
Sufla insuflarea Ta īn sufletul nostru, Tata, ca sa fim fii drepti ai Tai.

Reply With Quote