View Single Post
Vechi 25.01.2011, 14:51:27
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Religia: Ortodox
Implicit Frica - este produsul unei credinte slabe?

Pentru inceput, am cautat sa vad daca mai exista un subiect asemanator si nu am gasit, in cazul in care m-am inselat, imi cer scuze.
Intr-un moment sau altul al vietii sunt sigura ca toti ne-am confruntat cu stari de frica, provocate de diferite evenimente: in caz de operatie, de boala in general, de moarte, de intuneric sau de orice vietate s.a.m.d.
Eu ma confrunt cu o problema din punctul meu de vedere, cu o frica de intuneric. De multe ori am pus aceasta stare pe seama unor povesti despre diavoli si vraji (se intampla de multe ca la reuniunile nepotilor, bunicii mei sa ne impartaseasca intamplari din tineretile lor care implicau si aceste subiecte). Mergand pe la bunici se intampla sa ies si sa ma intorc singura acasa, dar numai eu stiam prin ce treceam. Acum nu sunt in stare sa merg pe la 11 noapte singura pe drum de tara care e pustiu, mai bine evit sa ies. Ma rog neincetat in gand, dar frica nu trece, ca si cum cineva ar fi in spatele meu si oricand poate sa apara. Adesea simt o raceala pe sira spinarii si cand ma duc din dormitor la bucatarie, mai ales daca stiu ca nu e nimeni treaz in casa (se intampla uneori). Aceste stari i le-am explicat unui calugar si i-am zis ca citind mult si vazand ce face diavolul mi s-a accentuat starea iar la culcare am nevoie de o lumina sa pot adormi asa ca programez televizorul sa se inchida si nu mi-a dat o explicatie, doar mi-a zis sa inlocuiesc televizorul cu o candela pe care sa o tin tot timpul aprinsa.
Ziua merg singura si prin padure daca e, oriunde, dar nu pot noaptea. Insotita de cineva nu am stresul asta, dar singura, desi incerc sa ma autoeduc nu reusesc, ca de fiecare data cand sunt singura se intampla ba sa miaune o pisica, mai apare un caine sau mai pocneste ceva si simt ca-mi iese inima din piept. Poate si prietenii care mi-au povestit diferite evenimente ciudate, gen ca a vazut-o pe sor-sa la geam, i-a facut din mana si cand a ajuns acasa nu era nimeni, si plangand pe langa usa o vede pe sor-sa venind de la cumparaturi impreuna cu mama sa, si inca multe altele.
Incerc sa gasesc o explicatie, am fel si fel de variante.
Ma inspaimanta ideea ca aceasta frica e produsul unei credinte slabe!
Mentionez ca incerc sa ma rog cat mai mult si sa urmez invataturile din credinta ortodoxa, cu tot ce implica.