Mulți oameni sunt obsedați de frumusețea trupului, aceștia uitând că frumusețea vine și din suflet.
La Sfântul Siluan Athonitul am găsit niște rânduri extraordinare. Acesta spune: “Am cunoscut odată un băiețel. Era ca un înger: ascultător, conștiincios și blând, alb și îmbujorat la față, cu ochi luminoși, adânci, buni și liniștiți. Dar când a crescut, a început să trăiască în necurăție și a pierdut harul dumnezeiesc; iar când a ajuns de treizeci de ani semăna în același timp cu un om și cu un demon, cu o fiară sălbatică și un tâlhar, și toată înfățișarea lui era aspră și înfricoșătoare.
Am cunoscut și o fată foarte frumoasă, cu o față atât de luminoasă și plăcută, că multe fete pizmuiau frumusețea ei. Dar păcatele au făcut-o să piardă harul, și abia de te mai puteai uita la ea.
Dar am văzut și altceva. Am văzut oameni care veneau în monahism cu fețe urâțite de păcate și de patimi, dar care prin pocăință și printr-o viață cucernică s-au schimbat și au ajuns foarte plăcuți la vedere.”
Viața schimbă deci trăsăturile și le face plăcute sau neplăcute, în funcție de starea de apropiere sau depărtare de Dumnezeu. Duhul Sfânt luminează sufletul și fața, iar lipsa lui din cauza păcatelor și a nepăsării o fac de nerecunoscut.
Deci, cei care sunt obsedați că nu au frumusețe, să nu dispere. Soluția nu o reprezintă bisturiul, ci cercetarea propriei conștiințe, spovedania, mersul regulat la biserică, ținutul posturilor și facerea de bine.