Citat:
În prealabil postat de Raoul
Voi macar stiti ce inseamna "a implini"?? Adica Legea veche s-a sfarsit,i s-a pus capat,a trecut in intregime,s-a realizat,s-a infundat,a expirat,a trecut...
A SE ÎMPLINÍ pers. 3 se ~éște intranz. 1) (despre timp sau termene) A ajunge la sfârșit; a se consuma în întregime; a expira.
|
A (se) împlini = "A ajunge la sfârșit; a se consuma în întregime; a expira". Adică,
la fel cum o omidă devine fluture, o viață care crește pentru a deveni o altă viață, ceva mai mult. A expirat omida, dar ne încântă fluturele... Adică, așa cum noi creștem și ne înduhovnicim pe parcursul acestei vieți ancorând la capăt în nemurire (fie rai, fie iad), adică altă viață ca plată / recompensă pentru cea prezentă. O omidă poate să ajungă sau nu fluture așa cum noi putem sau nu să ajungem în rai.
Așa cum Vechiul Testament a ajuns Noul Testament prin împlinire, așa cum Iisus Hristos n-a stricat Legea, ci a împlinit-o. Poruncile și proorocii sunt o etapă pe calea mântuirii, următoarea e Iisus Hristos. Prin Lege și prooroci avem reperele "legislative" ale mântuirii, prin Iisus Hristos avem iubirea. De aceea, legea cea veche "să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți" a devenit porunca cea nouă
"Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul." (Evanghelia după Ioan, 13, 34)
Reglementarea legislativă e limitativă fiindcă e lipsită de "spirit", de unde și a urma spiritul legii și nu litera ei, de unde și veșnicele discuții care se poartă pe seama unor decizii ale clericilor, care știu că a iubi precum Iisus Hristos e infinit mai mult decât a iubi precum pe tine însuți. Deoarece
sunt atât de murdar că nici pe mine nu mă pot iubi, altfel n-aș lua decizii împotriva mea și Mântuitorul m-a văzut și mi-a dat poruncă nouă: "Iubește cât te-am iubit Eu". Și Doamne, ce greu îmi este!
Doamne ajută!