Citat:
În prealabil postat de crestinOrtodoxa
Un om EDUCAT nu este neaparat si destept, si nu reprezinta automat elita. Comunismul a dat multi oameni educati, intelectuali facuti FORTAT. Au facut din tarani cinstiti si mandri niste intelectuali servili si atat. Exceptii care n-au devenit servili prea putine, si si mai putine care au scapat fara inchisoare/munca la canal,etc.
|
Corect, un om educat „nu este neaparat si destept”, ci poate fi produsul unei familii bune sau al unui învățământ de masă eficient. Nimeni nu e făcut forțat intelectual, și nici măcar născut (ca rezultat al eredității monarhice, boierești sau „burghezești”), devii intelectual și fără a avea sânge albastru. Nu țăranii cinstiți și mândri au devenit intelectuali (aveau prea mare grijă de pământ și expropriere!), ci copii și nepoții lor, care au educat olimpicii de astăzi, sunt intelectuali.
Și intelectual nu înseamnă a face închisoare într-un regim totalitar! A fi intelectual nu înseamnă neapărat protest și rebeliune, refuz al îndoctrinării și supunerii, a fi intelectual se reduce, până la urmă, la a-ți folosi intelectul prin cultură și produse spirituale ca sursă de trai (o definiție ce induce economia de piață).
Andrei Pleșu e mai puțin intelectual fiindcă a devenit pupincuristul unui individ cu veleități de dictator?
Servil? Cum definești dumneata atitudinea elitei din jurul tronului, dacă nu servilă?
Citat:
... sunt foarte multe profesii care se pot exercita pe cont propriu... dar romanii mereu prefera carte de munca si salariu cu trei sferturi mai mic decat "instabilitatea" muncii pe cont propriu.Mentalitatea asta vine tot din comunism...
|
Mentalitatea la care faci referire nu vine din comunism, ea vine din dorința unui om cu familie care se gândește la întreținerea propriei case. Instabilitatea muncii pe cont propriu înseamnă risc și „ziua de mâine fără certitudine” nu e nici măcar capitalism, e o umbră fadă a unui feudalism transpus în termenii economiei de piață.
Citat:
nu e normal ca programa sa fie atat de incarcata. Un profesor batran de matematica spunea ca a fost uimit sa vada introdusa in programa inca din clasa a zecea materie pe care el o facuse abia in facultate... Daca bacalaureatul ar fi tot dat pe bune ar fi normal sa pice mai mult de jumate. N-ar da bine, nu?... profesorii stiu efortul elevilor... si stresul la care sunt supusi. Ca sa-l iei cu o nota mare ultimii doi ani de liceu tre' sa stai cu nasul numa' in carte... cam toti oamenii pe care-i stiu cred despre bac ca-i cel mai greu examen, si ca apoi facultatea vine ca o vacantza... in fine, sa lasam liceul.
|
De care facultate vorbești? Înainte de '89 sau după? Profesorul bătrân de matematică ori e bătrân cu totul (cu vreo 80 înainte de „revoluție”), ori e îmbătrinit (de)vreme. Într-adevăr profesorii știu efortul elevilor de a se adapta la societatea manelistă în totală opoziție cu programele școlare și stresul care-l determină cultura asupra „băiatului de băiat”.
Eu am stat cu nasu' în carte înainte de '89 și nu-mi pare rău. Cât despre cei cu liceu și mai apoi, cu facultate, absolvenți de ISE, Litere etc. buni de zidari și menajere prin Occident, nu mai zic nimic...
Citat:
Oricine termina o facultate pt ca comunismul a facut fortzat din tzarani muncitori intelectuali educati dar fara personalitate. Crescand asa, o generatie, un val mare de intelectuali facuti fortzat... au ajuns sa creada ca pt a "reusi in viatza" si copiii lor trebuie sa faca facultate. Copiii ajuns sa se simta datori cu o diploma la parinti, fie ca-i duce capul, fie ca nu. Ca sa aiba parintii cu ce se lauda. De-asta e fenomenul "diplome pt toata lumea". De faptul ca nu te angajeaza nimeni... 1-nu tre' sa te astepti sa te angajeze cineva. 2-facultatile romanesti fac materie care nu mai e de actualitate de cel putin 30 de ani, pe sistemul "cooperativa munca in zadar". Muncesti de-ti rupi capul sa iei note bune pt materie depasita care n-o sa-ti ajute absolut niciodata la nimic si te miri de ce nu te angajeaza nimeni dupa aia, ca doar ai luat numa' note bune. Pai iesi bata de pe bancile scolii, nu stii absolut nimic sa faci. Faci ceva pe ea de diploma, la un concurs pt angajare castiga inaintea ta unul fara nici o facultate daca stie sa foloseasca un program pe care tu nu stii sa-l fol., de exemplu. 3-Munca valoreaza bani. Romanii trebuie sa invete bine lucrul asta, sa nu-si mai dea munca pe bani doar pt taxe... 4-repet, exista optiunea munca pe cont propriu... nu ai nevoie cu adevarat de carte de munca, si nici de pensie, pomana scarbita a statului. Daca-ti contabilizezi cum trebuie venitul CORECT castigat pe munca ta, realizezi ca n-ai nevoie de nici o pensie...Si statutul de "angajat" nu prezinta nici o garantie de stabilitate, dimpotriva... oameni ca Becali ar trebui sa fie amarati rau saracii, ca n-au carte de munca si pensie... Becali e doar un exemplu... dar sunt multi oameni cu "bisnisuri" mai mici care traiesc bine doar pt ca au avut curajul sa isi ia viatza in maini si sa nu accepte sa le fie incorect platita munca.
|
Asta nu e din comunism, draga mea. Asta e de amu'...
Citat:
comunismul a facut din tzara o inchisoare, individualitatea a disparut ca notiune. Asta ar face si cipul. Libertatea e o chestie personala, nu ceva ce astepti sa-ti dea societatea. Daca societatea nu se schimba, treaba ei, faci ce poti face si crezi ca e bine pt tine.
|
Ai dreptate! Și noi permanentizăm...
Citat:
Comunismul este vinovat de ignorantza femeilor, de departarea de credinta, de disfuntionalitatea casniciilor... ce a venit dupa revolutie a fost consecinta societatii disfuntionale comuniste. Acea societate, dupa revolutie dezbracata de imnuri, famfare si poezii patriotice cu efect de spalare de creier... s-a trezit lumea dezorientata si fara puncte de reper. Aici as reveni la dosparitia in inchisori a ADEVARATELOR VALORI, a ADEVARATEI ELITE. Dar am mai scris, stii. In loc de valori dupa comunism ne-am uitat la non-valori care s-au pus un loc necuvenit.
|
Nu comunismul este vinovat de ignoranța femeilor, ci înseși femeile tributare unei societăți masculine și intensiv masculinizate, chiar și datorită ținutei „mini” și îmbrăcămintei sumare pe care femeile (culmea, din acest motiv, sclave bărbaților!) o afișează. Nu-ți arunca / defula neîmplinirile și durerile pe seama societății comuniste.
Citat:
...sfintii parinti n-au trait in 2011.
|
Mai caută...
Doamne ajută!