View Single Post
Vechi 27.01.2011, 23:47:00
Fr.Guillaume de Ruszka Fr.Guillaume de Ruszka is offline
Member

Data înregistrării: 26.01.2011
Religia: Catolic
Implicit Ratiune si Credinta

Citat:
În prealabil postat de George.m Vezi mesajul
Nu m-am exprimat eu limpede. Ma refeream strict la cercetarea celor dumnezeiesti, despre care marturiseste Pavel: cele ale lui Dumnezeu, nimeni nu le-a cunoscut, decât Duhul lui Dumnezeu. Iar noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul cel de la Dumnezeu, ca să cunoaștem cele dăruite nouă de Dumnezeu...Omul firesc nu primește cele ale Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt nebunie și nu poate să le înțeleagă, fiindcă ele se judecă duhovnicește.
Repet: Adevarurile despre Dumnezeu se impart in cele accesibile ratiunii naturale ale omului si cele accesibile doar prin revelatie, deci prin credinta. Ori adevaruri precum existenta lui Dumnezeu, si atributele divine(unitate,adevar,bunatate,frumusete,trascende nta,omnipotenta,creator,suveran etc....)sunt accesibile ratiunii pure,facultate a omului,"animal rational",cu un suflet de natura spirituala,dotat de inteligenta si vointa,liber,chip si asemanare a Creatorului. Sf.Toma d'Aquino demonstreaza existenta lui Dumnezeu prin cele cinci Probe Naturale,dintre care ultima,cea Teleologica(=a finalitatii legilor naturale) este baza metafisica a evolutionismului de tip finalist,spre care se orienteaza astazi stiinta moderna.Deci prin metafisica lui Toma d'Aquino, se unesc revelatia,filosofia si stiinta moderna.
Reply With Quote