Citat:
În prealabil postat de cristian67
Cel mai de preț bun!…pildă
Odată, au venit niște filosofi la Sf. Macarie, în pustie, să vadă de ce aleargă atât de mulți oameni să-i asculte cuvântul înțeleptPasă-mi- te, erau oarecum invidioși, că după ei nu se prea înghesuia lumea. Când au sosit în pustie, au găsit un bătrân sărăcăcios îmbrăcat, cu vorbă curată, dar meșteșugită. Nu prea le-a venit bine filosofilor. Și au început să-l întrebe:
-Macarie- ai citit cutare carte ? N-am cetit-o, răspundea Macarie.
-Dar cutare învățat, știi ce a zis despre lume și despre altele ?
-Și la acestea, Macarie, răspundea că nu știe.
-Ei însă îl tot întrebau, cu gândul de a-l rușina.-Atunci Macarie, ghicindu-le gândurile, le-a zis:
-Rogu-vă, îngăduiți-mi să vă întreb și eu ceva.-Întreabă, părinte, răspunseră ei veseli.
Fiți buni și spuneți-mi, ce-a fost mai întâi: mintea sau cartea După oarecare răgaz, răspunseră, oarecum nedumeriți de rostul întrebăriiVezi bine că a fost mintea!-Nu vă supărați, răspunse Macarie, că eu am ceea ce a fost mai întâi: mintea.
-Atunci au priceput filosofii că orice om, dacă-și folosește darul minții dat de Dumnezeu, poate să fie înțelept,cu sau fără prea multă carte...
|
Asa este. Darul intelepciunii nu vine din cetitul cartilor, desi nu-i rau nici sa
cetesti carti, el vine dintr-o inima curata. De aceea taranii nostrii, nestiutori
de carte, erau totusi mai intelepti decat carturarii cei mari. Ultimilor doar le
placea sa filosofeze despre Dumnezeu sau lume. Ca sa fii intelept trebuie sa
fii mai intai bun. Imi amintesc cu placere cum ne povestea Parintele Teofil ce
i-a spus mama sa inainte de-a pleca la manastire: "...si sa nu uiti sa fii bun,
maica!". Iata intelepciunea unei femei simple de la tara!
Har, smerenie si jertfa de sine.