View Single Post
Vechi 28.01.2011, 17:14:08
Scotsman
Guest

Implicit Textul Masoretic vs Septuaginta

Povestea este simpla.Un exemplu ipotetic(scurt moment umoristic romano-maghiar):un ungur scrie o carte in ungureste.Un roman vine peste o perioada de timp si incepe sa o traduca din diferite motive.Are probleme cand face asta:nu toti termenii unguresti au corespondent in limba romana fara sa-si schimbe sensul,contextul in care ungurul a scris este diferit de contextul in care romanul scrie iar viziunea romanului s-ar putea sa nu fie aceiasi cu a ungurului.Romanul totusi traduce,mai adauga cateva capitole,incearca sa redea termenii cat mai bine sau cel putin cat de bine ii intelege el.Apoi se duce la ungur si ii spune: ,,Traducerea mea este mai buna decat originalul tau".
Ungurul ramine perplex:,,Cum adica o copie sa fie mai buna decat ce am scris eu initial?!Ai copiat dupa mine nu?"
Raspuns: ,,Da".
Ungurul,,Pai si atunci cum este mai buna traducerea decat originalul?"
Romanul:,,Pai eu in romaneste inteleg mai bine ce ai vrut tu sa spui in ungureste".
Ungurul ,,Ma,iti bati joc de mine?"
Romanul: ,,Nu vorbesc serios,eu stiu mai bine ca tine ce ai vrut tu sa spui".
Ungurul:,,Ma da noi nu am tradus dupa acelasi text.Eu am scris primu,acum mult timp,si tu ai tradus dupa mine,corect?".
Romanul: ,,Corect."
Ungurul: ,,Pai si atunci,daca eu am avut sursa originala,care imi era destinata mie,scrisa in limba mea,cum poti tu,care ai copiat de la mine,sa ai un text mai bun?"
Romanu: ,,Esti praf.Textul meu e mai bun.Oricum pana la un anumit moment nici tu nu l-ai contestat."
Ungurul:,,Pai da,pana ai inceput sa pui in plus sau sa traduci altceva decat ce am spus eu".
Romanul:,,Nu ma,am tradus bine da tu nu vrei sa recunosti".
Ungurul: ,,Ai adaugat ca sa se potrivesca cu ce vrei tu".
Romanul: ,,Nu este adevarat.Am tradus exact ce ai spus tu".
Ungurul: ,,Ba nu"
Romanul ,,Ba da".

Ungurul...Romanul....Ungurul...Romanul....

Ungurul=Textul masoretic
Romanul=Septuaginta

Last edited by Scotsman; 28.01.2011 at 17:17:41.