View Single Post
Vechi 29.01.2011, 00:56:08
Fr.Guillaume de Ruszka Fr.Guillaume de Ruszka is offline
Member

Data înregistrării: 26.01.2011
Religia: Catolic
Implicit Ratiune si Credinta

Citat:
În prealabil postat de Melissa Vezi mesajul
No acum e randul tau sa spui diferenta intre spirit/duh si suflet!! Sunt de acord cand spui ca e gresita afirmatia"totul e spirit";cand spui ca liberul arbitru tine de vointa nu de inteligenta,nu sunt de acord pentru ca inteligenta in cazul asta ajuta vointa (adica cu cat esti mai inteligent ,faci alegeri mai bune),deci tine de amble ;cand afirmi ca "spirit este doar sufletul rational"(adica o parte din suflet), acest "doar" inseamna ca sufletul este mult mai mult decat spiritul.Desi pana la urma, cu cine comunicam pe verticala (cu Dumnezeu),cu sufletul sau cu spiritul?
Probabil ca totusi sufletul e duhul din noi ( se zice si cand mori : si-a dat duhul-adica a iesit sufletul din el) si spiritul e constiinta superioara, ceea ce se trezeste in noi si tinde sa intre in comuniune cu divinul.
PS- oricum,mi s-a facut parul cret de la atatea variante( si nu sunt cu degetele in priza):-)
Eu ceea ce iti spun,o spun ca urmarea unor studii pe care le am facut de antropologie filosofica dupa Toma d'Aquino.
In primul rand ,de acord Inteligenta influenteaza Liberul Aribitru, dar nu le "amesteca".
Sa vedem: Obiectul Inteligentei este ADEVARUL.Obiectul Vointei este BINELE.O.K. Cum se relationeaza? Sa vedem:1. Tu tinzi spre FERICIRE,spre BINE.2.Stabilesti prin INTELIGENTA,prin RATIUNE unde vrei sa ajungi.3.Si intervine VOINTA care alege calea spre destinatie prin LIBERUL ARBITRU.
Reply With Quote