Subiect: Cuvant de folos
View Single Post
  #80  
Vechi 29.01.2011, 19:52:00
tigerAvalo9 tigerAvalo9 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 28.03.2008
Locație: Galati
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.448
Implicit

Din “Monahul de la Rohia – Nicolae Steinhardt raspunde la 365 intrebari puse de Zaharia Sangeorzan”



336. Sfințenia se naște din momentul în care conștiința veghează in fața morții? Sau adevărata sfințenie s-a pierdut cînd asceții, profeții au rostit întîia rugăciune și Hristos nu i-a dat răspunsul așteptat?
Ce este sfințenia? Nu cred că stă în a-ți face o chilioară strimtă pe un vîrf de munte și a trăi acolo în deplină singurătate; sau a te zăvori într-o chilie, o cameră, o celulă pe viață; ori a-ți lega piciorul cu un lanț de un zid de piatră; ori a-ți trăi viața toată pe un stîlp, cocoțat acolo sus. Acestea-s forme simple, relativ ușoare, brute ale sfințeniei.
Adevărata, marea sfințenie, de neînchipuit de grea este de a trăi într-o obște și a-ți iubi aproapele (așa cum e) ca pe tine însuți; sau măcar (stadiu inferior, însă tot remarcabil și sfînt) a te purta cu el ca și cum l-ai iubi ca pe tine însuți, ori mai mult ca pe tine însuți.
Ăsta-i lucrul cel greu, cel sfînt, cel creștinesc, cel supraomenesc.
(Se întîmplă să vezi în biserică o canalie care-și face neîncetat semnul crucii, bate sute de metanii și aprinde nenumărate luminări. Cum se explică faptul? Luînd aminte că metaniile și celelalte sînt treabă ușoară.) Celui ce se legase cu un lanț de un zid, arhiepiscopul Meletie al Antiohiei îi poruncește să se dezlege: nu cu lanțul se leagă creștinul, ci cu dragostea și cu libertatea. Zăvorîrea, lanțul, stîlpul, coliba în vîrf de munte sînt rudimente, exerciții. Ca și postul. (V-am mai spus-o: v. Epistola către Coloseni 2, 20-23.)
Forma cu totul superioară și cutremurător de grea a sfințeniei este ca, liber fiind, într-o obște închisă trăind, să-ți iubești aproapele nu mai puțin ca pe tine, așa cum Hristos și-a iubit apostolii (Ioan 13, 34).
De aceea sfinți îi consider pe acei care au trecut cu bine examenul cel teribil, cel de care n-ai cum trișa: al închisorii ori al mănăstirii (ori chiar al vieții în lume), iubindu-și aproapele deși prea bine și prea deslușit îl vede așa cum este. Restul: milostivirea, privegherile, posturile, metaniile, flagelările… sînt doar treptele dintîi ale Scării, sînt simple gymnofisii yoghine.
Reply With Quote