Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Nu m-am gândit neapărat la Sf. Ioan de Kronstadt, ci mai degrabă la acele îndemnuri nu tocmai ortodoxe (venite din partea marilor ortodocși) de a-i socoti pe "sectari" ne-oameni și demni de a fi loviți cu ciomagul (ideologic ori nu) asemenea lupilor, vulpilor,etc. Asemenea idei străine de învățătura lui Hristos nu fac altceva decât să instige oameni și așa violenți prin natura lor în a trece la fapte necugetate de incendiere a Bibliilor ori a adunărilor (au fost și asemenea acte în ultimii ani).
E drept că singur Dumnezeu are dreptul la judecată, însă noi avem dreptul -și chiar suntem îndemnați s-o facem- de a judeca faptele, de a judeca roadele după care-i putem cunoaște pe oameni. Ce roade ale sfințeniei pot fi violența, crima ori faptele de rușine? Aceste păcate n-ar trebui să se afle nici la ortodocșii de rând, darămite la sfinții lor!
|
Doamne fereste sa ne gandim ca sectarii sunt demni de lovit cu ciomagul. Dumnezeu in marea Sa bunatate va ingadui sa deveniti frati de-ai nostri ortodocsi daca bineinteles veti voi. Iar noi va primim cu bratele deschise. In rest am sentimente de parere de rau pentru dvs si pentru toti sectarii, poate so indura Bunul sa va dea minte luminata. Noi nu avem dreptul sa judecam faptele, Doamne fereste, asta tot Bunul Dumnezeu o face caci cu masura cu care judecam cu aceeasi vom fi judecati. Noi doar vedem faptele si vedem roadele si dupa roade cunoastem si omul. Dar de judecat, niciodata. Nu asa ne invata Hristos? Iar violenta, crima si faptele de rusine sa le lasam pe seama lui aghiuta ca noi trebuie sa fim blajini, iubitori si sa facem fapte bune. Dar eu zic sa nu mai judecati pe sfinti ca mare rau va atrageti asupra dvs si e pacat de dvs. Mai tarziu cand roada acestei fapte va va ajunge sa nu va indreptati mainile spre cer si sa ziceti : de ce Doamne? ci sa va vina in minte aceste simple cuvinte rostite de dvs: ``darmite la sfintii lor``. Ca fiecare cuvant va atarna greu la judecata si bine ne invata Hristos ca nu ceea ce intra in gura spurca pe om ci ceea ce iese din gura.
Sa va dea Dumnezeu minte luminata sa puteti sa vedeti si sa puteti auzi ca acum sunteti precum cei din Scriptura carora Iisus in pilde le vorbea ca ei nu aveau ochi sa vada si nici urechi sa auda.
Dar pararea mea este ca dvs ca sectari nu aici ar trebui sa vorbiti ci cu preacuviosii nostri monahi din manastiri ca atunci cu siguranta ca va veti lumina. Ca cel ce se pune cu slab, slab este iar cel ce se pune cu cel mare mare este.