Osho - Religia este în conflict cu știința?
Deloc. Știința este incompletă. Ați instalat oarecum lămpi peste tot în lume, menținându-vă propria casă în obscuritate. O astfel de cunoaștere parțială, o astfel de știință liniștită care ignoră ființa umană, seamănă necesarmente mizerie și conduce la dezastru.
Pentru ca viața să înflorească în pace, mulțumire, plenitudine, nu este suficient să sondezi materia. Dacă obiectele asigură efectiv o anumită prosperitate și procură fără îndoială o oarecare bucurie, niciodată ele nu aduc beatitudinea, extazul lui Panusma. Fac din voi proprietari și intelectuali, dar nu iluminați.
Ori, dacă nu știți cine sunteți, bunurile exterioare vor deveni mai devreme sau mai târziu o coardă la capătul căreia veți atârna precum un spânzurat. A nu cunoaște decât lumea este ceva insuficient și această imperfecțiune este fântâna fără fund a răului și a suferinței.
Știința conferă putere, dominarea este obiectivul său. Oare ea nu a permis deja omului să manipuleze forțe temute, fără să fi adus nimic cu adevărat prețios umanității? Omul este fără îndoială puternic, dar el este de asemenea și mai ales angoasat, dezarmat în fața bolii și a morții, căci pacea nu vine din dominarea materiei, ci din accesul la Divin și la religia autentică.
Puterea fără pacea inimii este sinucigașă, autodistrugătoare. Știința lipsită de Cunoașterea Divină este ca o armă ucigașă încredințată unui idiot. Ce poate rezulta din aceasta?
Falia care a existat până în ziua de azi între știință și spiritualitate și care nu a atras decât catastrofe asupra acestei nefericite lumi. Oamenii, fascinați doar de performanțe materiale, au monopolizat frânele puterii și au ațâțat îngrijorarea și disperarea în cele patru colțuri ale globului.
Pe de altă parte, înțelepții care au realizat cunoașterea de sine, au găsit desigur pacea interioară, dar nu au avut nici o influență. Sadhana lor a fost și ea incompletă. În nici un moment căutarea adevărului nu a fost perfectă. Trebuie ca puterea și pacea să meargă mână-n mână și să fie totale.
Omul are nevoie de o vastă sinteză, de o fuziune între știință și spiritualitate. De aici poate să se nască un individ realmente uman, o cultură demnă de acest nume, un popor bogat pe plan interior și eficace pe plan exterior.
Individul nu este un corp sau un suflet, ci amândouă în același timp. În zadar am favoriza un singur aspect, eșecul va fi sigur.
|