Citat:
Citat: Andreicozia
Citat:
În prealabil postat de Scotsman
Serios?Habar nu aveam.Arta iconografica ma depaseste.Am citit diferite interpretari pe marginea la Ioan 20 si se spunea ca Toma l-ar fi recunoscut,intr-un final, pe Mantuitor fara a mai pune mana efectiv dar daca zici ca ai o icoana ortodoxa care asa arata scena,te cred pe cuvant.
|
http://www.google.ca/imgres?imgurl=h...LMmdgQexlIW8AQ
Uite ti-am gasit una la repezeala, dar exista altele vechi care il reprezinta pe Sf Toma cu degetele adinc infipte in rana.
|
Domnilor, Iisus a zis să vină să vadă și să pipăie, căci spunea Toma că nu va crede dacă nu va vedea și nu va pipăi chiar el însuși rănile Domnului, dar nu a avut curajul acesta ci Hristos l-a îndemnat și El însuși i-a luat mâna cu mâinile Lui cu răni în ele și a pus degetul sf. Ap. Toma în rana Sa din coaste... Și atunci a mărturisit sf. Toma: ''Domnul meu și Dumnezeul meu!'' închinându-se, și i-a răspuns Domnul:
''-Crezi Tomo pentru că m-ai văzut? Fericit ești Tomo că M-ai văzut și ai crezut, dar mai fericiți sunt cei ce nu M-au văzut și au crezut... că Tatăl M-a trimis... la voi.'' ...ceva de genul ăsta...
Și l-a sfâtuit pe maideparte mustrându-l cu Duhul blândeții: ''Fii credincios Tomo și nu necredincios''... căci el nu prea credea în mărturiile celorlalți... și iată că a recidivat mai târziu... dar a fost tot de la Dumnezeu lăsată recidiva... ca să se găsească mormântul gol al Fecioarei Preacurate și să primească el brâul de sus...