Citat:
Citat:
În prealabil postat de vsovivi
Domnilor, Iisus a zis să vină să vadă și să pipăie, căci spunea Toma că nu va crede dacă nu va vedea și nu va pipăi chiar el însuși rănile Domnului, dar nu a avut curajul acesta ci Hristos l-a îndemnat și El însuși i-a luat mâna cu mâinile Lui cu răni în ele și a pus degetul sf. Ap. Toma în rana Sa din coaste... Și atunci a mărturisit sf. Toma: ''Domnul meu și Dumnezeul meu!'' închinându-se, și i-a răspuns Domnul:
''-Crezi Tomo pentru că m-ai văzut? Fericit ești Tomo că M-ai văzut și ai crezut, dar mai fericiți sunt cei ce nu M-au văzut și au crezut... că Tatăl M-a trimis... la voi.'' ...ceva de genul ăsta...
Și l-a sfâtuit pe maideparte mustrându-l cu Duhul blândeții: ''Fii credincios Tomo și nu necredincios''... căci el nu prea credea în mărturiile celorlalți... și iată că a recidivat mai târziu... dar a fost tot de la Dumnezeu lăsată recidiva... ca să se găsească mormântul gol al Fecioarei Preacurate și să primească el brâul de sus...
Ai o mica confuzie.In "Summa Theologiae" Toma d'Aquino se intreaba daca ceva "vazut" poate fi in acelasi timp "crezut".Raspunsul este ca NU,fiindca odata ce este vazut ,este
"evident",deci nu mai este obiect de "credinta".Apoi, se intreaba cum poate fi interpretat acest episod intre Cristos si Ap. Toma.Raspuns:"Apostolul Toma a vazut un lucru si a crezut in altula: l-a vazut pe om si crezand in Dumnezeu, l-a marturisit zicand:Domnul meu si Dumnezeul meu". Aceasta explicatie Toma d'Aquino a cules-o de la Sf.Papa Grigore cel Mare.
|
Ce bine ar fi dacă aș avea doar mici confuzii... problema mea e de bârne... telescopice... unele cât stâlpii de telegraf și telefon radio.
Dar cine este acest Toma d'Aquino dacă el nu și-a dat seama câți oameni s-au văzut unii pe alții, s-au văzut între ei și au zis: ''ești, este, suntem'', și se distrau și petreceau și mâncau și se însurau și se măritau și-și făceau cadouri unii altora până ce a venit potopul și i-a luat pe toți, mai puțin pe Noe și familia lui, și a rămas pământul gol de om la fața sa după ce s-au retras apele, și abea apoi a ieșit Noe din corabie... și a zis: ''Numai tu ești Doamne... sfânt. În Cer și pe Pământ.''
Și a adus jertfă din fiecare pereche de animale curate, pentru suferința fraților oameni ca să-L mângâie pe Domnul căci îi părea și Lui rău de ceea ce a făcut.
Iar ce spune sf. Grigore cel mare, este corect, Apostolul Toma a văzut pe omul Iisus înviat din morți și a crezut în Dumnezeu că Îl înviase din morți pe acest om și Dumnezeu și a mărturisit fericit: ''Domnul meu și Dumnezeul Meu'' închinându-se sfiintei Treimi ce se vedea prin El. Dar mai târziu a recidivat... neștiind de ce numai el nu a fost chemat să cinstească trecerea la cele veșnice ale Preacuratei Fecioare... căci și el era apostol și necrezând că i-ar fi putut face Domnul așa ceva, nu putea concepe că ar fi putut fi exclus de la așa ceva, știa că Dumnezeu nu l-ar fi exclus niciodată, iată că nu-i venea să creadă... și nu a crezut în mărturisirile celorlalți apostoli și frați... până ce nu au deschis mormântul și sicriul... și acesta era gol. Iar apoi, a căzut din Cer, dintr-un Nor, peste el un brâu feciorelnic... și sfânt.