Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Intr-adevar, sa nu judecam. Dar cum sa procedam, caci suntem de la natura inclinati a cantari si a trage concluzii.
|
Nu e păcat să judeci, unde "a judeca" are sensul de a observa și a trage niște concluzii asupra unor fapte/evenimente/întâmplări. Cu alte cuvinte, observ că cineva face rău celor din jur. Asta înseamnă să mă fac că nu văd răul pe care-l naște? Faptul că observ acțiunile cuiva și ajung la o concluzie (a procedat corect/ putea să evite/ era o altă cale/ Hristos condamnă mândria etc) nu înseamnă că judec omul. Când, în schimb,
îl etichetezi(e prost, al dracu' om, nesimțitul etc.) atunci înseamnă că judeci și e păcat (asta e viziunea mea).
[Later edit: Pot să observ răul fără a spune despre om că e rău (de parcă eu n-aș fi) punând felul lui de manifestare pe seama mediului în care a crescut și trăiește, problemelor pe care le-a întâmpinat și l-au obligat să fie așa etc. Ca o mică concluzie când să judeci = să constați, nu e păcat; când "a judeca"=a eticheta/ a înjosi /a condamna omul (și nu fapta)/ a învinui e păcat]