Subiect: legea veche
View Single Post
Vechi 02.02.2011, 19:38:14
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Bineinteles ca NU!

Legea Veche este data DOAR pentru asteptarea lui Mesia. Astfel toate sarbatorile (Pastele Iudaic, Cincizecimea etc), jetfele de animale si ritualurile Legii vechi (iudaice) sunt valabile doar pana la Iisus Hristos caci, Domnul insusi spune:
"Să nu socotiți că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc. " Matei 5,17

O data ce au fost implinite proorocirile, Legamantul Vechi, este evident ca nu mai sunt valabile slujbele si ritualurile Vechiului Legamant ci trebuie unul nou.

Astfel prima porunca iudaica "Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau care te-a scos din pamantul Egiptului si casa robiei, sa nu ai alti dumnezei afara de Mine" devine in crestinism "Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau care te-am scos din robia mortii si a pacatului, sa nu ai alti Dumnezei afara de Mine".

La Paste evreii sarbatoreau iesirea din robia egipteana, noi crestinii sarbatorim invierea din morti a lui Iisus Hristos, iesirea omului din robia mortii!
Pe cruce Iisus Hrisots a pironit moartea, care a fost ultimul vrasmas al omului, ce a fost astfel invins si pus sub picioarele lui Iisus Hristos (asemenea celorlalti vrajmasi invinsi). Slava Tie Doamne Iisuse Hristoase, viata cea adevarata!

La Cincizecime evreii sarbatoreau legamantul cu Dumnezeu, perioada de cincizeci de zile de la Paste; iar noi crestinii sarbatorim Pogorarea Duhului Sfant peste Sfintii Apostoli, inceputurile Sfintei Biserici, noul legamant promis de Dumnezeu. Implinirea fagaduintei lui Iisus Hristos ca va darui Sfintilor Apostoli si deci Bisericii Sale, Duhul Sfant care va fi in veci mangaietorul si calauza Bisericii si marturisitorul Adevarului.

exemplele ar putea continua.

NU TREBUIE CONFUNDATA LEGEA VECHE CU CELE 10 PORUNCI!
LEGEA VECHE SE REFERA DOAR LA SARBATORILE, SLUJBELE, JETFELE ANIMALICE, SI RITUALURILE PRESCRISE DE LEGEA LUI MOISE.

Cele 10 porunci raman de baza si in crestinism si ele pot fi rezumate la 2 porunci (atat in iudaism cat si in crestinism):

"Învățătorule, ce să fac ca să moștenesc viața de veci?
Iar Iisus a zis către el: Ce este scris în Lege? Cum citești?
27. Iar el, răspunzând, a zis: Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta și din tot sufletul tău și din toată puterea ta și din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuți.
28. Iar El i-a zis: Drept ai răspuns, fă aceasta și vei trăi. " Luca 10,25-28

Doamne ajuta.
daca cele 10 porunci raman atunci de ce si in ele vedem inlocuiri si schimbari? de exemplu schimbarea sambetei cu duminica?
Reply With Quote